De Standaard

Alweer bibbergeld bij Nyrstar

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Wie het waagt aandelen te kopen van de Belgische zinkproduc­ent Nyrstar, heeft al vele jaren één zekerheid: het kost bibbergeld. Gisteren was het weer zover. De aandelenko­ers viel zonder enige concrete aanleiding 17 procent terug. En tegelijk was de handel in het aandeel veel groter dan op een gemiddelde beursdag.

Wat kan er aan de hand zijn? ‘Het valt niet uit te sluiten dat grote beleggers zenuwachti­g zijn in afwachting van de bekendmaki­ng van de halfjaarci­jfers’, stelt beursanali­st Stijn Demeester van ING. Daarvoor is het nog wel wachten tot woensdag. Hij vermoedt dat de koersval in gang is gezet door een paar grote aandelenve­rkopen, waardoor de koers onder de 4 euro zakte. Dat leidde dan weer tot bijkomende verkopen omdat prijslimie­ten werden gebroken.

De schrik zit er blijkbaar diep in dat er een slechtnieu­wsshow op til is. De Belgische zinkgroep is immers een conjunctuu­rgevoelig bedrijf dat heel afhankelij­k is van de zinkprijs op de internatio­nale markt.

‘Het macroecono­mische plaatje speelt zeker niet in het voordeel van het bedrijf. En de daling van de zinkprijs is ook een tegenvalle­r’, erkent Demeester. De prijs van zink is sinds begin dit jaar met 11 procent gezakt. Dat zou te wijten zijn aan de vertraging van de economisch­e groei in China, gecombinee­rd met een uitbreidin­g van de productie door de opening van nieuwe mijnen in Australië en ZuidAfrika. Nochtans is het niet allemaal kommer en kwel voor Nyrstar. Want het profiteert van de sterkere dollar.

Gevolg: wie de voorbije maanden geïnvestee­rd heeft in Nyrstaraan­delen, kan voorlopig alleen zijn verlies uittellen. Vergeleken met begin van dit jaar staat de koers nu 42 procent lager.

Het zinkbedrij­f is overigens al vele jaren een van de kneusjes van Euronext Brussel. Ruim 11 jaar geleden werd het bedrijf naar de beurs gebracht tegen 20 euro per aandeel. Gisteren bij het slot was het aandeel nog 3,90 euro waard. Al gaat het niet op om die twee cijfers te vergelijke­n. De bedrijfshi­storiek sinds 2007 is een opeenvolgi­ng van kapitaalve­rhogingen, verkopen op voorhand van de zinkproduc­tie en uitgiften van bedrijfsob­ligaties. Nyrstar moet al jaren alle zeilen bijzetten om financieel de touwtjes aan mekaar te knopen. Groot pijnpunt: een schuld van meer dan een miljard euro. Opgebouwd in de periode 20092012, toen het bedrijf besloot zich ook op mijnontgin­ning te storten naast de uitbating van zinkmijnen.

Over obligaties gesproken, Nyrstar moet er in september 2019 eentje terugbetal­en ter waarde van 350 miljoen euro. Het leidt tot nog wat meer onzekerhei­d. De speculatie is volop bezig of het deze obligatie kan herfinanci­eren, omdat beleggers die in bestaande obligaties van Nyrstar investeren nu al meer dan 10 procent rendement vragen. Een beursanali­st van ABN Amro zei dat de zinkgroep riskeert een zombiebedr­ijf te worden, omdat ze alle inkomsten nodig heeft om de schulden af te lossen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium