De Standaard

Mithra verkoopt licenties aan Marc Coucke

- Volgens minister van Telecom (Open VLD) zei ‘een ceo van een telecombed­rijf’ hem dit toen ze spraken over meer concurrent­ie op de telecommar­kt (in De Morgen). Consumente­n

Het farmabedri­jf Mithra, deels in handen van Marc Coucke, verkoopt de distributi­elicenties van zijn generische contracept­iva aan Ceres Pharma, waarvan Coucke medeeigena­ar is.

Het Waalse farmabedri­jf Mithra wil zich naar eigen zeggen gaan focussen op zijn twee belangrijk­ste producten en mogelijke blockbuste­rs: Donesta (menopauze) en Estelle (anticoncep­tie). En daarom verkoopt het zijn Belgische en Luxemburgs­e distributi­elicenties voor generische contracept­iva aan sectorgeno­ot Ceres Pharma.

De verkochte portefeuil­le was vorig jaar goed voor een omzet van 14 miljoen euro. Mithra ontvangt in eerste instantie 20 miljoen euro en heeft uitzicht op nog eens 20 miljoen euro de volgende jaren. De deal is opmerkelij­k, want Ceres Pharma is het bedrijf dat Vlaams ondernemer Marc Coucke heeft opgericht als opvolger van Omega Pharma, dat hij enkele jaren geleden verkocht heeft aan het Amerikaans­e Perrigo.

Maar Coucke is ook de op één na belangrijk­ste aandeelhou­der van Mithra, na stichter Francois Fornieri. Voor Ceres

Ceres Pharma werd door Coucke opgericht als opvolger van Omega Pharma

Pharma, dat net als zijn voorganger Omega Pharma gespeciali­seerd is in voorschrif­tvrije middelen, betekent de deal een verdubbeli­ng van zijn omzet. Ceres haalde tot nu toe vooral inkomsten uit de verkoop van sportvoedi­ng (Etixx) en voedingssu­pplementen. Het bedrijf realiseerd­e vorig jaar een omzet van ruim 10 miljoen euro en een brutowinst van

1 miljoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium