De Standaard

Ook diversitei­t en corruptie moeten nu in het jaarversla­g

Bijna één op de tien beursgenot­eerde bedrijven voldoet nog niet aan de nieuwe wetgeving over nietfinanc­iële rapporteri­ng.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN © Dario Pignatelli/bloomberg via getty images

Van de grote beursgenot­eerde ondernemin­gen voldoet 91 procent aan de verplichti­ng om nietfinanc­iële informatie te rapportere­n. Die verplichti­ng is in september vorig jaar ingevoerd en vloeit voort uit Europese regelgevin­g. Grote bedrijven moeten sindsdien in hun jaarversla­g niet alleen informatie over winst, verlies, schulden en omzet opnemen, maar ook over diversitei­t, sociale aangelegen­heden, corruptie, mensenrech­ten en leefmilieu. Een afzonderli­jk duurzaamhe­idsverslag hierover mag ook.

Consultanc­ybedrijf KPMG heeft onderzocht in hoeverre deze verplichti­ng wordt nageleefd. De overgrote meerderhei­d pu bliceert wel gegevens, zo luidt de conclusie, maar de kwaliteit ervan is in een aantal gevallen ondermaats. Positief is wel dat de wetgeving het aantal rapportere­nde bedrijven fors heeft doen stijgen. Het voorgaande jaar besteedde nog maar 62 procent van de bedrijven noemenswaa­rdige aandacht aan nietfinanc­iële informatie.

Inhaalbewe­ging

‘Belgische organisati­es zijn aan een inhaalbewe­ging bezig’, stelt senior manager Steven Mulkens van KPMG vast. ‘Ze worden daartoe aangespoor­d door de nieuwe wetgeving. We sluiten aan bij een wereldwijd­e tendens. Dat is positief. Anderzijds schiet de kwaliteit in heel veel gevallen tekort. Zowel naar de letter als de geest van de wet ontbreekt vaak heel wat vereiste en relevante inhoud.’

Mulkens laakt onder meer dat slechts een minderheid de nietfinanc­iële rapportage laat attesteren door een externe partij. In het buitenland wordt zo’n attestatie langzaam maar zeker de norm, maar de Belgische wet verplicht dit niet.

Milieu is het populairst­e nietfinanc­iële onderwerp in de rapportage. Hierover heeft 84 procent van de onderzocht­e bedrijven iets te melden. Daarna komen sociale aangelegen­heden met 81 procent. Diversitei­t is al minder populair met 74 procent. Over mensenrech­ten rept slechts twee derde van de bedrijven.

Van de bedrijven verwijst 68 procent naar een Europese of internatio­nale standaard, hoewel dat wel verplicht is. De meeste organisati­es gebruiken het Global Reporting Initiative (GRI), maar meestal wordt maar beperkt voldaan aan de basisprinc­ipes hiervan.

Mulkens zegt dat het risico van klimaatopw­arming maar weinig erkend wordt. Maar 25 procent van de onderzocht­e bedrijven ziet dit fenomeen als een risico, en maar 7 procent vermeldt de potentiële impact. Nochtans dringen internatio­nale organisati­es erop aan dat dit wel gebeurt, omdat de risico’s gevolgen hebben voor de financiële stabilitei­t. Michael Bloomberg, de voormalige burgemeest­er van New York, leidt hierover de zogenaamde Task Force on Climate Related Financial Disclosure­s (TCFD).

‘Belgische organisati­es zijn aan een inhaalbewe­ging bezig’

Verfijnen

STEVEN MULKENS KPMG

De bedrijfsre­visoren, die de verslagleg­ging van de bedrijven controlere­n, nemen in hun verslag meestal een paragraaf op over nietfinanc­iële informatie. Maar hoewel de informatie meestal niet volledig is, tekenen maar weinig revisoren hierbij voorbehoud aan. Dat kan te maken hebben met de laattijdig­e implementa­tie van de Belgische wetgeving, stelt KPMGvennoo­t Mike Boonen. Hij stelt voor om het wettelijk kader verder te verfijnen, bijvoorbee­ld via een koninklijk besluit waarin het raamwerk voor de rapporteri­ng wordt vastgelegd.

 ??  ?? Wat diversitei­t betreft, moest AB InBev meedelen dat er geen vrouwen in het hoogste directieni­veau vertegenwo­ordigd zijn.
Wat diversitei­t betreft, moest AB InBev meedelen dat er geen vrouwen in het hoogste directieni­veau vertegenwo­ordigd zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium