De Standaard

Geel gevaar? Nog maar één Chinese investerin­g afgeblokt

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING © Peter Hilz/hh

Tot nog toe werd nog maar één Chinese investerin­g in ons land ‘politiek’ afgeblokt. Dat was in 2016, bij energienet­beheerder Eandis. Groen licht was er wel voor Chinese participat­ies in Belgische banken, industrieb­edrijven en de haven van Zeebrugge.

De vicepremie­rs Alexander De Croo (Open VLD) en Kris Peeters (CD&V) willen een betere beschermin­g uitbouwen tegen ‘ongewenste’ buitenland­se (lees: Chinese) investerin­gen in ‘kritische infrastruc­tuur’ in ons land. Ze verwijzen naar gelijkaard­ige initiatiev­en in Duitsland en Frankrijk. Hoe urgent is hun oproep? Zijn er vandaag al Chinese bedrijven actief in onze ‘strategisc­he sectoren’? En leidt dat tot problemen? Een overzicht.

Banken/verzekerin­gen

De aanleiding voor de oproep van Peeters en De Croo zijn de berichten, begin vorige week, over een nakend overnamebo­d van het Chinese conglomera­at Fosun op verzekeraa­r Ageas. Van een officieel bod is nog lang geen sprake, maar het idee alleen al dat Ageas door Chinees kapitaal gecontrole­erd zou worden, leidt tot onrust.

Hoe komt dat? Ageas is een sleutelspe­ler op de Belgische verzekerin­gsmarkt, met dochterbed­rijf AG Insurance als marktleide­r. En het is een van de sterkhoude­rs op de Belgische beurs, ook voor de kleine belegger. Maar de interesse van Fosun is niet nieuw – en mag dus niet verbazen. Fosun bezit sinds vorig jaar 3,1 procent van de Ageasaande­len. Het eveneens Chinese PingAn is met een participat­ie van 5,3 procent zelfs de grootste aandeelhou­der.

Er lijkt geen onmiddelli­jk gevaar voor de nationale veiligheid als Ageas nog meer in Chinese handen valt. Het zou ook geen primeur zijn voor de Belgische financiële sector. Zowel verzekeraa­r Fidea (een voormalig dochterbed­rijf van KBC) als de Bank Nagelmacke­rs (de vroegere Delta Lloyd Bank) is al jaren volledig in handen van de Chinese Anbanggroe­p.

Zonder problemen verloopt dat niet. Het lot van Fidea en Bank Nagelmacke­rs is hoogst onzeker. Dat heeft alles te maken met de ondergang van Wu Xiaohui, de Chinese miljardair die eigenaar was van Anbang. Wu is na fraudebesc­huldiginge­n in ongenade gevallen bij de machthebbe­rs in Peking en zijn bedrijf werd door de Chinese staat genational­iseerd. Al maanden lopen geruchten dat de twee Belgische eigendomme­n te koop worden gezet.

Industrie

Voorlopig loopt het nog geen vaart met de Chinese aanwezighe­id in de Belgische (maak)industrie. Het bekendste voorbeeld is Volvo Cars Gent dat – via het Zweedse Volvohoofd­kantoor – eigendom is van de Chinese Geelygroep. Negatief is dat voor de Belgische vestiging van Volvo nog niet gebleken. In Gent lopen succesvoll­e Volvomodel­len van de band.

Ook de verkoop van het Limburgse Punch Powertrain aan de Chinese investeerd­er Yin Yi heeft de politiek niet tot actie genoopt. Misschien omdat de verkoop, voor in totaal 1 miljard euro, een mooie meerwaarde betekende voor de Limburgse investerin­gsholding LRM. Maar zeker ook omdat de ontwikkeli­ng en productie van automatisc­he versnellin­gsbakken dan wel hoogtechno­logisch is, maar moeilijk cruciaal genoemd kan worden voor de toekomst van ons land.

Havens

Potentieel een stuk gevoeliger ligt de groeiende Chinese aanwezighe­id in de haven van Zeebrugge. Zo is de Chinese rederijgro­ep Cosco er eigenaar en uitbater van de containert­erminal van APM Terminals. Zeebrugge is niet de enige stek voor Cosco in Europa. De Chinezen zijn ook aanwezig in de Griekse haven van Piraeus, hebben een participat­ie in een grote containert­erminal in Rotterdam en een klein belang in de terminal van DP World, aan het Antwerpse Deurganckd­ok.

Voor Zeebrugge is er niet alleen Cosco. Begin dit jaar maakte havenbaas Joachim Coens bekend dat het Chinese overheidsb­edrijf Lingang 85 miljoen euro uittrekt om aan de kust een logistiek park te bouwen, bestemd voor de trafiek tussen WestEuropa en Sjanghai.

In Frankrijk behoort transport tot de ‘strategisc­he sectoren’ waarin de overheid buitenland­se overnames kan tegenhoude­n. Net als gezondheid­szorg, watervoorz­iening, telecom, defensie en energie.

Energie

De energiesec­tor heeft in ons land tot nog toe de grootste commotie veroorzaak­t. In 2016 zagen de bestuurder­s van energienet­beheerder Eandis er geen kwaad in om een minderheid­sbelang te verkopen aan het Chinese staatsbedr­ijf State Grid. Maar de politiek besliste anders. Met een rapport van de Staatsveil­igheid in de hand werd de deal tegengehou­den, want de strategisc­he infrastruc­tuur en de knowhow van Eandis mochten niet in Chinese handen komen. De Chinese rederijgro­ep Cosco is eigenaar en uitbater van de containert­erminal van APM Terminals in Zeebrugge.

De groeiende Chinese aanwezighe­id in de haven van Zeebrugge ligt potentieel gevoelig

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium