De Standaard

Het is druk in de wachtkamer

- MICHAËL VAN DAMME

Kalu en Simon bij Gent. Limbombe en Diaby bij Club. Teodorczyk en Obradovic bij Anderlecht. Voorheen sterkhoude­rs, maar nu zonder spelen nagelbijte­nd in de wachtkamer voor een transfer. ‘Dit is een onvermijde­lijk gevolg van de lange transferpe­riode’, zegt Vincent Mannaert.

BRUSSEL I Onze Belgische topclubs hebben niet gewacht op vertrekker­s om in te kopen. Bijgevolg zit een pak spelers in de wachtkamer voor een transfer. Daarbij ook een aantal sterkhoude­rs van vorig seizoen die in normale omstandigh­eden altijd in aanmerking zouden komen voor een basisplaat­s, maar met het oog op een transfer aan de kant staan.

Zo was Samuel Kalu vorig seizoen op de rechtsbuit­en de meest bepalende speler bij AA Gent met zes goals en acht assists. Vooral in de laatste rechte lijn naar Playoff 1, waar hij in zeven competitie­matchen vijf assists en twee goals liet optekenen. Hoewel hij topfit is, moet hij toekijken hoe Stallone Limbombe én Dompé zijn plaats hebben ingenomen. Afgelopen weekend bleef Kalu negentig minuten op de bank, in de voorbereid­ingsmatche­n werd hij uitgetest op de rechtsacht­er voor het geval dat er iets met Foket zou gebeuren.

Ook Moses Simon zit bij AA Gent in de wachtkamer voor een

‘Na de voorbereid­ing gaat de transferma­rkt nog een maand door. Het is moeilijk om de spelers dan gefocust te houden’

VINCENT MANNAERT Ceo Club Brugge

transfer, al sukkelt hij nog met de naweeën van zijn dijblessur­e, zo zei trainer Yves Vanderhaeg­he. ‘Als spelers die hebben aangegeven te willen vertrekken er door transferbe­slommering­en met hun gedachten niet bij zijn en je hebt nieuwe spelers gehaald, dan is het logisch dat je met hen aan de slag gaat’, aldus de algemeen directeur van AA Gent, Michel Louwagie.

Een lange maand

Bij Club Brugge staan de revelatie van vorig seizoen Anthony Limbombe –volledig hersteld van een liesblessu­re – en Abdoulay Diaby, vorig seizoen goed voor zestien goals in 41 matchen, aan de kant. Limbombe was dicht bij een overgang naar Huddersfie­ld voor twaalf miljoen euro, maar die sprong af op de eisen van de speler. Voor Diaby is er interesse uit Engeland, Spanje en Frankrijk, maar concreet werd het nog niet.

‘Anthony heeft op het einde van vorig seizoen aangegeven te willen vertrekken’, aldus Vincent Manaert. ‘Abdou is drie jaar bij ons, heeft twee titels gepakt en is clubtopsch­utter geweest. Als een speler aan het einde van zo’n cyclus komt, dan willen bij ons constructi­ef opstellen en meewerken aan een vertrek. De problemati­ek die je aankaart, is een jammerlijk gevolg van de duur van de transferpe­riode. Clubs moeten klaar zijn voor de competitie­start en hun spelers een perfecte voorbereid­ing hebben laten doorlopen, maar de transferpe­riode loopt daarna nog meer dan een maand door. Het is dan een moeilijke evenwichts­oefening om spelers gefocust te houden terwijl ze zich misschien niet willen blesseren met het oog op een transfer. Dat hebben we bijvoorbee­ld gezien

hebben we bijvoorbee­ld gezien met Izquierdo, die op een bepaald moment zelf aangaf dat het voor hem niet meer hoefde.’

En Teo?

Bij Anderlecht is Ivan Obradovic fit, maar hij zit zelfs niet meer in de selectie en kreeg zelfs te horen dat hij in de Bkern zal belanden als hij niet weggaat. Lukasz Teodorczyk trainde na het WK nog niet mee, maar Anderlecht liet al weten dat het niet meer op hem rekent. In principe geldt hetzelfde voor Kara, al heeft Vanhaezebr­ouck misschien wel nog plannen met hem mocht het niet tot een transfer komen.

Tot en met 31 augustus hebben al deze spelers daarvoor nog de tijd. Samen met de mercato sluit ook de deur van de transferwa­chtkamer van onze Belgische clubs. Hopelijk zijn er dan geen achterblij­vers.

 ?? © photo news ?? Lukasz Teodorczyk.
© photo news Lukasz Teodorczyk.
 ?? © photo news ?? Samuel Kalu.
© photo news Samuel Kalu.
 ??  ??
 ?? © belga ?? Abdoulay Diaby.
© belga Abdoulay Diaby.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium