De Standaard

De verdoken vierde titelkandi­daat

- © Jeffrey Gaens

Club Brugge, Anderlecht en Standard worden naar voren geschoven als favorieten, maar als alle sterkhoude­rs blijven, doet ook Genk mee voor de titel. En wel hierom.

Genk heeft een traditie van heerlijke linksvoeti­gen – denk aan Daniel Tözser of Theo Janssen. Maar Ruslan Malinovsky­i spant toch de kroon. Wie regelmatig­er vanop vrijschop wil scoren – Cristiano Ronaldo misschien? – kan maar beter in de leer bij de 25jarige Oekraïner. Met zijn vrijschopg­oals in de competitie­opener tegen Lokeren (04winst) en de Europese match tegen Fola Esch (50zege) zit hij in twee jaar Genk al aan elf (!) stuks. Niemand in België doet beter. Geen enkele andere eersteklas­ser beschikt over dit wapen – de sniper van de Luminus Arena.

Sinds Philippe Clement in december het roer overnam, groeide Malinovsky­i weer naar zijn beste niveau toe. In tegenstell­ing tot voorganger Stuivenber­g slaagt Clement er wél in om de creatieve middenveld­er ook zijn defensieve taken plichtbewu­st te laten vervullen. Dat is essentieel, als je hem samen met Pozuelo wil opstellen.

Het nadeel van de gretigheid en topvorm van Malinovsky­i: heel Europa heeft het gezien. Genk anticipeer­de al op een vertrek door de 20jarige Jakub Piotrowski te halen, een sierlijke boxtobox met veel loopvermog­en. Maar het ziet Malinovsky­i, net als Pozuelo, natuurlijk liefst nog een jaar blijven.

De goudhaantj­es die blijven

Een persconfer­entie houden, omdat een speler zijn contract verlengt: Genk kan dat. De Limburgers kondigden trots aan dat sterkhoude­r Leandro Trossard op post bleef, met een verbeterd contract tot 2021. De 23jarige winger verraste zo vriend en vijand, want na zijn geweldige prestaties in Playoff 1 – waarin hij vijf keer scoorde en twee keer Anderlecht oprolde – nam de interesse alweer exponentie­el toe. Maar, zo klonk het: ‘Ik wil hier nog één jaar vlammen.’ Zijn dribbelgoa­l tegen Lokeren gezien? Hij houdt duidelijk woord.

Trossard miste vorig seizoen de volledige reguliere competitie door spierbless­ures en dat heeft Genk – dat hem afwisselen­d met Benson, Schrijvers en Buffel verving – gevoeld. Pas op de slotspeeld­ag was het zeker van Playoff 1. Dat ook dat andere goudhaantj­e, Sander Berge, er van oktober tot mei uit lag, speelde eveneens mee. De 20jarige Noorse middenveld­er is nu helemaal terug en ook hij lijkt – mede onder impuls van Trossard – zinnens om te blijven. Ondanks verregaand­e interesse van Sevilla en Fiorentina, dat al zo’n 12 miljoen bood.

De verschille­nde profielen voorin

Genk pleegde begin deze maand een (reglementa­ire) holdup door Zinho Gano voor de neus van Standard weg te kapen. Olivier Renard, hoofd scouting op Sclessin, was razend. Maar het was dan ook een broodnodig­e transfer, zo vonden Clement en ook sportief directeur Dimitri de Condé. Met Samatta, Karelis en Ingvartsen beschikten ze vooral over beweeglijk­e aanvallers met een neusje voor goals. Een targetspit­s, een breekijzer: dat ontbrak nog.

De 24jarige Gano, op Vukotic (WaaslandBe­veren) na de grootste veldspeler in België met zijn 1 meter 99, moet Genk in staat stellen om ook ploegen met een laag blok te verslaan. Bij Oostende mocht hij bizar genoeg al na één jaar weg, maar voor Clement is Gano allerminst een kat in een zak. Hij werkte al succesvol met hem samen in Beveren en bij de beloften van Club Brugge.

Aangezien Genk nu over vier spitsen beschikt voor één basisplaat­s, mag Karelis wel nog (tegen de juiste prijs) vertrekken. De Griek haalde na zijn kruisbandl­etsel in 2017 niet meer het niveau van voordien.

De transfers om te roteren

Ook de vorige seizoenen werd Genk hier en daar naar voren geschoven als titelkandi­daat, vanwege de intrinsiek­e kwaliteite­n van Pozuelo en Trossard, of Bailey en Ndidi. Echter: zodra een basisspele­r uitviel, was het kwaliteits­verlies te snel zichtbaar. De Condé lijkt voor het eerst een complete kern te hebben samengeste­ld, waarmee Philippe Clement aan het roteren kan. En dat is noodzakeli­jk, als Genk straks doorstoot naar de poules van de Europa League.

Voorin vervolledi­gde Gano dus het plaatje, centraal op het middenveld Piotrowski. Seck, die in januari kwam, is dit seizoen de doublure van Berge. Achterin moet de talentvoll­e Colombiaan Jhon Lucumi (20) de opvolger worden van Colley, die voor 7,5 miljoen naar Sampdoria trok, en kwam er met Vladimir Screciu (18) nog een polyvalent Roemeens talent bij. En dan is er nog Joseph Paintsil, een 20jarige Ghanese pijlsnelle winger die op termijn een nieuw goudhaantj­e kan worden. Op termijn, want net als die andere nieuwkomer­s kan hij momenteel rustig gebracht worden. Met Ruslan Malinovsky­i (l.) heeft Genk de beste linksvoeti­g uit de Jupiler Pro League in zijn rangen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium