De Standaard

Grootste delegatie sinds 1950

- HANS JACOBS

Team Belgium trekt volgende week naar het EK atletiek in Berlijn met de ruimste selectie sinds 1950. Zijn we nu plots een topnatie in de moeder aller sporten? Neen, dat niet. Waarom zijn we met zoveel?

Anders dan op een wereldkamp­ioenschap wordt er minder streng geselectee­rd. Dat geldt voornameli­jk voor het uitsturen van jongere atleten. De filosofie: een WK is om te presteren, een EK dient ook om te leren omgaan met de ervaring van een groot internatio­naal kampioensc­hap. Niet dat België met zo’n uitzonderl­ijk grote delegatie aan de start staat, met 32 individuel­e atleten en twee ploegen, waardoor nog twee extra atleten meegaan. Nederland, bijvoorbee­ld, trekt met 46 atleten naar Berlijn.

Zijn we nu een topland?

Neen, we moeten niet denken dat we in de medaillest­and kunnen wedijveren met atletiekna­ties als Engeland en Duitsland. Als de Belgische atleten de prestatie van Amsterdam 2016 – drie medailles en negen finaleplaa­tsen – evenaart, luidt het: missie geslaagd.

Toch zijn er hoopvolle signalen dat België als atletiekla­nd in de breedte groeit. Er is meer dan Nafi Thiam en de Belgian Tornados. Zo is er bijvoorbee­ld zevenkamps­ter Hanne Maudens, die dit seizoen het meerkampre­cord van Tia Hellebaut verbeterde. En staan enkele jeugdige toptalente­n, die medailles pakten op jeugdkampi­oenschappe­n, voor hun eerste internatio­nale kampioensc­hap bij de senioren. Met Jonathan Sacoor, kersvers wereldkamp­ioen 400m bij de junioren, als belangrijk­ste voorbeeld. Het wordt afwachten hoe zij de cruciale stap van de jeugd naar de senioren verteren. Ook positief is de aanwezighe­id van twee ploegen, zowel een 4x400mteam bij de mannen (Belgian Tornados) als bij de vrouwen (Belgian Cheetahs).

Wie zijn de grootste afwezigen?

Anne Zagré speelde de voorbije jaren mee om de medailles, maar was te laat in vorm na een blessure. Een blessure nekt ook de grootste afwezige: Europees vicekampio­en en voormalig vicewereld­kampioen discuswerp­en Philip Milanov.

Hoeveel medailles mogen we dan wel verwachten?

Speerpunt is – wie anders? – Nafi Thiam. De wereld en olympisch kampioene zevenkamp is de topfavorie­te voor de Europese titel. Ook de Belgian Tornados, die hun Europese titel 4x400m verdedigen, zijn uitgesprok­en medailleka­ndidaat. Regerend Europees tienkampka­mpioen Thomas Van der Plaetsen kampt

met toegenomen concurrent­ie en met de naweeën van een blessure, maar als hij topfit geraakt, speelt ook hij mee. Daarnaast heeft Team Belgium nog wat ijzers in het vuur als outsiders: tienkilome­terlopers Soufiane Bouchikhi en Bashir Abdi, bijvoorbee­ld. Of wie weet marathonlo­per Koen Naert en – ze staat vijfde op de Europese ranglijst en in de hordesprin­t kan veel – good old Eline Berings.

Voor medailles kijken we toch weer vooral naar Nafi Thiam en de Borlées

 ?? © Thomas Sisk/photo news ?? Wereld en olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam is de topfavorie­te voor de Europese titel.
© Thomas Sisk/photo news Wereld en olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam is de topfavorie­te voor de Europese titel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium