De Standaard

Kankerpati­ënten krijgen eigen plek in Brussel

-

Op het Zaterdagpl­ein opent Bofort de deuren. Daar kan iedereen die met kanker te maken kreeg terecht voor een babbel, infosessie­s of workshops.

BRUSSEL I Bofort is uniek in België. Vanaf 1 augustus is het centrum iedere dinsdag en woensdag open. ‘Kanker raakt niet alleen de patiënt, maar iedereen rond hem of haar. Deze plek zal dus niet alleen beschikbaa­r zijn voor kankerpati­enten, maar ook voor expatiënte­n, naasten in de brede zin of mantelzorg­ers’, vertelt projectcoö­rdinator Lynn Decabooter.

‘We willen op deze plek een huiskamerg­evoel creëren. Het is belangrijk om als patiënt in een ongedwonge­n sfeer terecht te kunnen. Iedereen is hier welkom voor een babbel, infosessie­s of workshops. Zo geven specialist­en handmassag­es, zijn er relaxaties­essies en kan er tafelvoetb­al gespeeld worden. Maar vooral de ontmoeting­en met andere patiënten of specialist­en staan centraal.’

Het steriele van een ziekenhuis is hier uit den boze. ‘We geven hier geen medisch advies en zijn dus

geen zorginstel­ling. Onze vrijwillig­ers zullen wel infosessie­s geven over bijvoorbee­ld angst en kanker, maar de nadruk ligt op de ontmoeting­en en de workshops’, vertelt Decabooter.

Bofort werkt samen met verschille­nde partners, waaronder het Brussels Ouderenpla­tform, dat de ruimte ter beschikkin­g stelt, en Kom Op Tegen Kanker (KOTK).

‘De problemen zijn niet voorbij als de kankerbeha­ndeling is afgelopen’, vertelt Lieve Vanderlind­en, KOTKcoördi­natrice voor Vlaams Brabant en Brussel. ‘Het is belangrijk dat die persoon blijvend opgevolgd wordt. Andere contacten met kankerpati­ënten kunnen dan helend zijn.’

De Vlaamse Gemeenscha­pscommissi­e subsidieer­t de opstart van het project in 2018 voor 60.000 euro. Brussels Staatssecr­etaris en VGCCollege­lid voor Gezondheid Bianca Debaets (CD&V) huldigde de plek in. Het idee voor deze ontmoeting­splek haalde zij bij een vriendin die getroffen was door borstkanke­r.

 ?? © amg ?? Lynn Decabooter, projectcoö­rdinator van Bofort.
© amg Lynn Decabooter, projectcoö­rdinator van Bofort.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium