De Standaard

Brexit en nuttige doemscenar­io’s

Boris Johnson die een wereldoorl­og ontketent? Vast niet. Maar onwaarschi­jnlijk geachte gebeurteni­ssen hebben wel vaker plaatsgevo­nden. Ook een slecht uitgevoerd­e Brexit kan volgens TIMOTHY GARTON ASH veel onheil veroorzake­n.

-

Het is mogelijk dat we de komende twee jaar een ranzig en razend GrootBritt­annië zien opstaan: een samenlevin­g die verscheurd wordt door interne ruzies en economisch­e problemen, in de steek gelaten door de heersende klassen, walmend naar vernederin­g en wrok. Zo’n land is per definitie een gevaar voor zichzelf en zijn buren.

Dat toekomstbe­eld zal het meest pregnant zijn en zich het snelst aandienen als er geen Brexitdeal uit de bus komt en GrootBritt­annië uit de Europese Unie dondert, volgens de Britse topambtena­ar John Manzoni mogelijk ‘met gruwelijke gevolgen’. Ellenlange vrachtwage­nfiles in Dover, vliegtuige­n die niet mogen opstijgen, het leger dat ingeroepen wordt om noodvoorra­den voedsel en medicijnen uit te delen, het zijn maar enkele van de gevolgen waarvoor gewaarschu­wd wordt. In zulke omstandigh­eden zouden de tierende Britse tabloids de schuld voor die chaos zeker in de schoenen schuiven van de verdomde Europeanen – en met name de Fransen – en eisen dat we de betalingen aan de EU onmiddelli­jk stopzetten.

De nieuwe Britse Brexitmini­ster Dominic Raab heeft al verklaard dat Londen de afgesproke­n scheidings­factuur van 39 miljard pond (44 miljard euro) niet zal betalen als het geen aanvaardba­re deal krijgt. Boze Britten zullen zich bovendien afvragen: waarom moeten onze troepen in verre landen Europeanen beschermen als Europa ons naait? En vervolgens: waarom proberen we voor het continent niet gewoon terug te grijpen naar de aloude Britse verdeelenh­eersstrate­gie?

Niets blijkt onmogelijk

Dat gezicht van GrootBritt­annië kan zich ook veel langzamer laten zien, als de 27 andere lidstaten van de EU een vernederen­de scheidings­deal opleggen – een mildere, bureaucrat­ische vredestijd­versie van het bestraffen­de Verdrag van Versailles dat na de Eerste Wereldoorl­og opgelegd werd aan Duitsland en dat de kiem plantte van het Duitse nationalis­tische revisionis­me. De Britse brexiteers hebben het nu al over een Brexit 2.0, een opvolging en herziening van eender welke deal die nu bij elkaar geharkt wordt zodat GrootBritt­annië op 29 maart 2019 formeel uit de EU kan stappen.

Overdrijf ik het gevaar door ook maar een hint van een vergelijki­ng te maken met het Duitsland van de Weimar Republiek? Natuurlijk wel. Ik zie heus geen toekomst met 6 miljoen werklozen of een nieuwe Hitler aan de macht of een wereldoorl­og die ontketend wordt door Boris Johnson. Maar het lijkt me in elk geval beter om het risico te overdramat­iseren en iedereen wakker te schudden dan om te doen wat de meeste van

onze continenta­le partners de voorbije twee jaar hebben gedaan: systematis­ch de gevaarlijk­e gevolgen van een Brexit – en zeker van een slecht aangepakte Brexit – voor heel Europa onderschat­ten.

En laten we wel wezen: er zijn al veel dingen gebeurd die de meeste mensen amper enkele jaren geleden nooit voor mogelijk hadden gehouden. Een extreemrec­htse nationalis­tische partij in Duitsland die het in de opiniepeil­ingen even goed doet

als de sociaaldem­ocraten? Onmogelijk! Een xenofobe en leugenacht­ige narcist als president van de Verenigde Staten, die via Twitter dreigt met een kernoorlog? Onmogelijk!

Om het gevaar van een vernederd, verscheurd en verbolgen ‘WeimarEnge­land’ af te wenden, zullen we aan beide kanten van het Kanaal de nodige wijsheid moeten opbrengen.

Britse deugdelijk­heid

Aan Britse zijde hebben we drie

dingen nodig die traditione­el geassociee­rd worden met het land, maar die de laatste tijd al te schaars waren: pragmatisc­h realisme, een geloofwaar­dig democratis­ch proces en stabiele hoffelijkh­eid.

Met al zijn gebreken is het Brexitwitb­oek van Theresa May alvast een stap in de richting van pragmatisc­h realisme. Alle ernstige mensen binnen de overheid weten dat GrootBritt­annië wat meer water in de wijn zal moeten doen om een deal af te

 ?? © pn ?? Wat wordt het: harde Brexit? Nieuwe onderhande­lingen? Nieuwe verkiezing­en? Nieuw referendum?
© pn Wat wordt het: harde Brexit? Nieuwe onderhande­lingen? Nieuwe verkiezing­en? Nieuw referendum?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium