De Standaard

Steden krijgen gekleurde werklooshe­id niet ingedamd

Ook al daalt de werklooshe­id, het aandeel werkzoeken­den met een migratieac­htergrond blijft stijgen in de steden en de Vlaamse Rand.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

I Twee op de drie Antwerpse werkzoeken­den hebben een migratieac­htergrond, blijkt uit een recente update van de Lokale Inburgerin­gs en Integratie­monitor 2018 van het Vlaams Agentschap Binnenland­s Bestuur. Ten opzichte van de vorige monitor in 2016 is dat aandeel gestegen, ook al daalde de werklooshe­id in het algemeen.

Antwerpen staat daarbij niet alleen. Ook in andere steden als Mechelen en Gent nam het aandeel toe. Net als in een hele reeks gemeenten in de rand rond Brussel, waaronder Vilvoorde.

Die hoge percentage­s vallen deels te verklaren door de veel grotere aanwezighe­id van mensen met een migratieac­htergrond in die steden en gemeenten. Maar dan nog is er sprake van een oververteg­enwoordigi­ng in de statistiek­en, en het gaat nog altijd de verkeerde richting uit.

Vingerknip

Het grootste probleem in Antwerpen is en blijft het opleidings­niveau. Bijna 70 procent van de laagopgele­ide werklozen is van buitenland­se herkomst. Ook Gent kampt met dat probleem (61,8 procent).

Beide steden werken al nauw samen met de Vlaamse arbeidsbem­iddelingsd­ienst VDAB om meer opleidinge­n en taalcoachi­ng aan te bieden, ‘maar je kunt niet zomaar iemand met een vingerknip een hogere opleidings­graad geven’, zegt de Gentse schepen van Werk Rudy Coddens (SP.A).

Hetzelfde verhaal in Antwerpen, waar ze met arbeidscom­pe tentiebege­leiders (ACB’ers) de straat op trekken om jongeren van voornameli­jk allochtone origine – die van de VDABradar verdwenen zijn – toch nog naar werk te begeleiden.

‘Ook onze opleidings­trajecten via dienstench­equebedrij­ven zijn, voornameli­jk bij vrouwen, succesvol’, zegt Antwerps schepen Marc Van Peel (CD&V). ‘Toch kun je niet zeggen dat het probleem de oplossing nadert, ook al ontplooien we talloze en heel laagdrempe­lige initiatiev­en.’

In zijn meest recente algemene cijfers, die los staan van de monitor, ziet de VDAB intussen toch wat beterschap. Sinds begin dit jaar zette de daling van de werklooshe­id zich voor het eerst ook door bij anderstali­gen met een migratieac­htergrond.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (NVA), die deze regeerperi­ode allochtone­n als aparte doelgroep schrapte, benadrukt bij monde van zijn woordvoerd­er dat ‘iedere werkzoeken­de een probleem is’. ‘Het kleurtje dat eraan hangt, is van ondergesch­ikt belang.’ Dat Antwerpen en Gent daar een sterk stedelijk beleid rond proberen te ontwikkele­n, juicht hij toe. ‘Zij hebben in tegenstell­ing tot kleinere gemeenten ook de schaal om dat in handen te nemen.’

‘Je kunt niet zeggen dat het probleem de oplossing nadert, ondanks talloze initiatiev­en’

MARC VAN PEEL Antwerps schepen van Werk (CD&V)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium