De Standaard

Belgische bedrijven afgeperst

-

Als je netwerk besmet wordt met de SamSam ransomware, kan dat je bedrijf een ferme duit kosten: je verliest toegang tot al je bestanden en om die terug te krijgen, moet je soms tienduizen­den dollars ‘losgeld’ betalen. SamSam is een zogenoemde ransomware, maar dan een hele dure. Beveiligin­gsbedrijf Sophos bracht een aantal besmetting­en met SamSam in kaart: 75% van de slachtoffe­rs bevindt zich in de VS, 8% zit in het Verenigd Koninkrijk. Maar – verrassing – op de derde plaats komt België, met 6% van de bij Sophos bekende slachtoffe­rs van SamSam.

Waarom hier? ‘Er is geen voor de hand liggende reden dat België of een ander land zou worden aangevalle­n’, zegt Peter Mackenzie, Global Malware Escalation­s Manager bij Sophos. ‘De aanvaller zoekt organisati­es waarvan hij weet dat ze het losgeld kunnen betalen. Het ging tot nog toe vooral over bedrijven die gemakkelij­k te infiltrere­n waren, omdat ze de RDPpoort (Remote Desktop Protocol) open lieten staan.’ RDP laat werknemers toe vanop afstand toegang te krijgen tot pc’s op het netwerk.

Volgens Mackenzie zit achter SamSam één cybercrimi­neel of een kleine groep. Ze kiezen hun slachtoffe­rs zorgvuldig uit: dagelijks wordt één nieuw slachtoffe­r gemaakt. Het hoogste betaalde losgeld was 64.000 dollar. Volgens Sophos hebben de daders al bijna 6 miljoen dollar vergaard. En het einde is niet in zicht. ‘Hun software wordt steeds verfijnder en hun aanvallen steeds meer gesofistic­eerd. Waarom zouden ze stoppen?’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium