De Standaard

Italië ontkent pushback

Onduidelij­k of redding in Libische of in internatio­nale wateren plaatsvond

-

Voor het eerst heeft een Italiaans schip drenkeling­en terug naar Libië gebracht en daarmee misschien het internatio­naal recht geschonden.

ROME I Een Italiaanse sleepboot, de Asso 28, redde maandag op de Middelland­se Zee 108 mensen en bracht hen terug naar Libië, het land vanwaaruit ze hun hachelijke tocht naar Europa hadden aangevat. Het is evenwel niet duidelijk waar de reddingsac­tie plaatsvond.

Volgens een Spaanse ngo, Proactiva Open Armen, was dat in internatio­nale wateren. In dat geval zou de Asso 28 het internatio­naal recht hebben overtreden. Mensen die in internatio­nale wateren worden gered, mogen immers niet naar een land worden gebracht waar ze niet veilig zijn. De Verenigde Naties en de Europese Unie beschouwen Libië niet als een veilige plek.

De ngo Proactiva is zeker van haar zaak omdat haar boot in de buurt was en omdat haar medewerker­s het gesprek tussen de Asso en de Libische autoriteit­en via de radio konden volgen. Een linkse Italiaanse politicus die aan boord was van de Spaanse boot, bevestigt de positie van de Asso.

Akkoord met Libië

De Italiaanse kustwacht bestrijdt deze versie van de feiten. De drenkeling­en zouden zich in Libische wateren hebben bevonden toen ze werden opgepikt. De hele operatie zou door de Libische kustwacht zijn gecoördine­erd.

Volgens de Italiaanse krant La Repubblica zou de leiding van de Italiaanse kustwacht de kapitein van de Asso opdracht hebben gegeven zich tot de Libiërs te wenden. Italië sloot met Libië een omstreden akkoord in een poging vluchtelin­gen te beletten om Europa te bereiken.

Minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini (Lega) ontkent echter dat de Italiaanse kustwacht bij de zaak betrokken was. Hij beschuldig­t de ‘buitenland­se ngo’ ervan leugens te verspreide­n en het linkse parlements­lid ‘slecht geïnformee­rd te zijn’. In een eerste reactie maakte hij zelfs geen melding van de Asso. Salvini is een fervent voorstande­r van de sluiting van Italiaanse havens voor reddingsbo­ten met drenkeling­en.

‘De ngo’s protestere­n en de smokkelaar­s verliezen inkomsten? Mooi, we zullen in deze richting voortgaan’

MATTEO SALVINI

VNonderzoe­k

De Italiaanse minister tweette gisteren: ‘De Libische kustwacht redde in de afgelopen uren 611 migranten en bracht hen terug. De ngo’s protestere­n en de smokkelaar­s verliezen inkomsten? Mooi, we zullen in deze richting voortgaan.’ Nochtans beloofde Italië de Duitse regering twee weken geleden om mensen te blijven opnemen tot een Europees plan voor de spreiding van de geredde migranten rond is.

Het vluchtelin­genagentsc­hap van de VN bevestigt dat de drenkeling­en naar Libië werden gevoerd, maar kan niet bevestigen waar de reddingsac­tie plaatsvond. Het onderzoekt de zaak.

Italiaans minister van Binnenland­se Zaken

 ?? © AFP ?? Op zee opgepikte vluchtelin­gen worden op de Libische kust met ambulances afgevoerd.
© AFP Op zee opgepikte vluchtelin­gen worden op de Libische kust met ambulances afgevoerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium