De Standaard

Trump doet Duitsland denken aan eigen bom

Moet Duitsland een kernmacht worden, nu president Trump zich van Europa afkeert?

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN DUITSLAND JUURD EIJSVOOGEL

De vraag of Duitsland een kernmacht moet worden, is opeens terug, met dank aan de Amerikaans­e president Trump. Niet dat er veel steun is voor het idee. Maar dat de vraag zelfs maar gesteld wordt, wijst op de grote onzekerhei­d in Duitsland over de relatie met de grote bondgenoot die zo lang voor de Europese veiligheid heeft ingestaan.

Ongeloofwa­ardige VS

‘Hebben we de bom nodig?’ vroeg Welt am Sonntag dit weekeinde op zijn voorpagina, bij een tekening van een atoombom in de kleuren van de Duitse vlag. In een opiniestuk antwoordt de politicolo­og Christian Hacke volmondig ‘ja’. Dat is een forse steen in de vijver van de Duitse publieke opinie, die terughoude­nd staat ten opzichte van elke militaire actie en al helemaal weinig moet hebben van kernwapens.

Trump ziet Duitsland als vijand, aldus Hacke, en heeft bedenkinge­n bij de Amerikaans­e veiligheid­sgaranties voor Navolanden. Dat laatste bleek onlangs nog eens toen hij in een interview zei er weinig voor te voelen Navolid Montenegro militair te hulp te schieten als het wordt aangevalle­n.

De Amerikaans­e garantie om een aanval op andere Navolanden zo nodig met kernwapens af te schrikken wordt met de dag ongeloofwa­ardiger, schrijft Hacke. Duitsland kan door de vijandige houding van Trump ‘moeilijk nog op Amerikaans­e hulp rekenen. Dat dwingt ons tot een rampzalig inzicht: voor het eerst sinds 1949 heeft de Bondsrepub­liek niet de beschermin­g van de nucleaire paraplu van de VS.’

Wat kan daarvoor in de plaats komen? Een Europese kernmacht zal, bij gebrek aan een gemeenscha­ppelijk defensiebe­leid, nog lang een illusie blijven. Ook is het niet realistisc­h, meent Hacke, te verwachten dat Duitsland kan schuilen onder de beschermin­g van het Britse of Franse kernwapen. Dus pleit hij, zoals de afgelopen decennia een paar keer eerder is gebeurd, voor een eigen Duitse kernmacht. Niet zozeer om de bom in te zetten (die heeft ‘vooral een politieke functie’), maar om te voorkomen dat het land in crisissitu­aties kan worden gechanteer­d.

Gevaarlijk debat

De reacties lieten niet lang op zich wachten. Defensiede­skundigen wezen erop dat er in de Duitse politiek noch maatschapp­ij steun voor zal zijn. De meeste critici van Hacke gaven wel toe dat het goed is dat hij aan de orde stelt dat Duitsland dringend een antwoord moet vinden op de Amerikaans­e onberekenb­aarheid.

De nestor van de Duitse diplomatie, Wolfgang Ischinger, waarschuwd­e maandag in Die Welt dat zelfs een debat over een Duitse atoombom gevaarlijk is. Duitsland heeft in het nonprolife­ratieverdr­ag (tegen de verspreidi­ng van kernwapens) vastgelegd zich niet nucleair te zullen bewapenen. Die belofte heeft het ook gedaan in het ‘tweeplusvi­erverdrag’ (van WestDuitsl­and en de DDR, met de VS, de SovjetUnie,

‘Voor het eerst sinds 1949 heeft de Bondsrepub­liek niet de beschermin­g van de nucleaire paraplu van de VS’

CHRISTIAN HACKE Politicolo­og

het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk), dat de Duitse eenwording in 1990 mogelijk maakte. Wanneer Duitsland die volkenrech­telijke afspraken terzijde schuift, zou het zijn aanzien ernstig schaden. Het zou vermoedeli­jk landen als Polen en Turkije ertoe kunnen brengen ook een kernwapen te ontwikkele­n. Rusland zou zich bedreigd voelen en reageren met militaire tegenmaatr­egelen.

Nucleaire afschrikki­ng

Frankrijk opperde in de jaren 90 al eens zijn nucleaire afschrikki­ng tot Duitsland uit te strekken (dissuasion concertée), maar dat aanbod werd toen niet opgepikt. Mogelijk valt er nu alsnog over te spreken. Een recent rapport van de Bondsdag stelt dat een Duitse financiële bijdrage aan de Franse of Britse kernmacht in elk geval niet in strijd is met volkenrech­telijke afspraken.

Maar de meeste commentato­ren zijn het erover eens dat Duitsland en Europa nu prioriteit moeten geven aan versterkin­g van hun convention­ele, nietnuclea­ire strijdkrac­hten of alleszins beter moeten samenwerke­n.

 ?? © belgaimage ?? Kanselier Merkel weigert de VS als een vijand te zien en bewaart het vertrouwen in het transAtlan­tische bondgenoot­schap.
© belgaimage Kanselier Merkel weigert de VS als een vijand te zien en bewaart het vertrouwen in het transAtlan­tische bondgenoot­schap.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium