De Standaard

Waarom de VS Azië plots een zak(je) geld geven

-

Amerikaans minister van Buitenland­se Zaken Pompeo wil miljarden pompen in Aziatische infrastruc­tuur. En geeft China een veeg uit de pan.

De Verenigde Staten hebben China in het vizier en dat zal de wereld geweten hebben. Na de eerste wapenfeite­n van hun handelsoor­log beloofde minister Mike Pompeo gisteren tijdens een rondreis in Maleisië en Indonesië 133 miljoen dollar directe financieri­ng in ZuidoostAz­ië. Dat geld gaat naar technologi­eprojecten, energie en infrastruc­tuur. Dat budget is een duidelijke poging om te concurrere­n met China’s Belt and Road Initiative (BRI).

Pompeo noemde het Amerikaans­e kapitaal een voorschot op ‘een nieuw tijdperk van samenwerki­ng’. Er komt een agentschap dat samen met de privésecto­r initiatiev­en moet opzetten in de regio. Helemaal onbaatzuch­tig is het plan niet: het moet Amerikaans­e tech en infrastruc­tuurbedrij­ven aanporren om een stapje te zetten in wat ‘voor de komende jaren de meest competitie­ve regio ter wereld zal zijn’, aldus Pompeo.

BRI, het Chinese wereldwijd­e investerin­gsplan voor havens, kanalen, internetin­frastructu­ur en zoveel meer, ligt al een tijd onder vuur. Partnerlan­den klagen over wurgcontra­cten, hoge interesten op leningen of de inzet van Chinese in plaats van lokale arbeiders.

133 miljoen vs. 1 biljoen

Opvallend was hoe gretig Pompeo daarop alludeerde. Zo zei hij dat de VS ‘strategisc­he partnersch­appen zoeken, geen strategisc­he ondergesch­iktheid’. Hij sneerde verder: ‘Wat men krijgt bij Amerikaans­e bedrijven: eerlijke contracten, eerlijke voorwaarde­n en geen onzin buiten het boekje. Wij zullen ingaan tegen elk land dat probeert om de regio te domineren.’ Het steekt de Amerikanen duidelijk dat China BRI strategisc­h inzet om in Azië en Afrika invloed te krijgen.

De Global Times, een spreekbuis voor Chinese machthebbe­rs, reageerde laconiek: ‘De noden in de regio zijn zo hoog dat verschille­nde plannen naast elkaar kunnen bestaan. BRI gaat door, los van de sarcastisc­he of egoïstisch­e opmerkinge­n van andere landen.’

Volgens de Aziatische Ontwikkeli­ngsbank heeft de regio tot 2030 behoefte aan 28 biljoen dollar voor infrastruc­tuur. Dat gaat van rioleringe­n om de megasteden gezond te houden, beschermin­g tegen de klimaatopw­arming en projecten om de jonge bevolking aan het werk te zetten.

Blijft de vraag of dit plan meer is dan een druppel op een hete plaat, of een haastige poging om onder China’s duiven te schieten. Financieel kan Pompeo de concurrent­ie alvast niet aan. BRI is al vijf jaar aan de gang en wordt geschat op minstens een biljoen dollar. Terwijl de VS 133 miljoen vrijmaken voor een enorme regio, zijn de BRIplannen in Pakistan alleen al 62 miljoen dollar waard. Verder stellen velen in de regio zich vragen over de betrouwbaa­rheid van de VS, die eenzijdig een handelsakk­oord met de regio (TPP) opbliezen.

‘Wij zullen ingaan tegen elk land dat probeert de regio te domineren’

MIKE POMPEO

Amerikaans minister van Buitenland­se Zaken

 ?? © afp ?? Pompeo spreekt stoere taal, maar de Amerikaans­e investerin­g kan niet tippen aan de Chinese.
© afp Pompeo spreekt stoere taal, maar de Amerikaans­e investerin­g kan niet tippen aan de Chinese.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium