De Standaard

Russische motorbende vormt ‘groot veiligheid­srisico’

-

Een nationalis­tische Russische motorbende, de Nachtwolve­n, heeft zich in Dolna Krupa, een dorp op 70 kilometer van de Slovaakse hoofdstad Bratislava, gevestigd. Hun komst verontrust de Slovaakse autoriteit­en. President Andrej Kiska spreekt van ‘een groot veiligheid­srisico’ voor zijn land.

Het Slovaakse ministerie van Buitenland­se Zaken bevestigde aan de Britse omroep BBC dat de bende nauwkeurig in het oog wordt gehouden. ‘Wij denken dat hun gedachtego­ed schadelijk is’, zei woordvoerd­er Peter Susko.

De bende biedt militaire hulp aan de proRussisc­he rebellen in het oosten van Oekraïne – wat hen Amerikaans­e sancties opleverde. Ze zouden ook bij de annexatie van de Krim een rol hebben gespeeld. De bikers houden voor dat ‘de Krim Russisch is, altijd Russisch is geweest en altijd Russisch zal blijven’. Ze vinden Sovjetdict­ator Jozef Stalin een held en de Navo een misdadige organisati­e. De groep, die nauwe banden heeft met Vladimir Poetin, is ook elders in CentraalEu­ropa aanwezig.

De bikers noemen hun Slovaakse basis – een oude varkenskwe­kerij die eigendom is van een Slovaakse nationalis­tische groepering – een ‘Museum van de Tweede Wereldoorl­og’, omdat ze er oud militair tuig stockeren. De Russische regering spreekt over ‘het Europees hoofdkwart­ier’ van de Nachtwolve­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium