De Standaard

Minder lastminute­reisjes naar de zon

-

Het ongewoon warme weer in grote delen van Europa, ook in de meer noordelijk ge legen landen, heeft een onverwacht negatief gevolg voor Thomas Cook. De hete zomer maakt dat veel minder mensen geneigd zijn om een lastminute­reisje naar een strand bestemming in het zuiden te boeken. En dat zet de inkomsten van de touroperat­or onder druk.

De hittegolf bracht in de voorbije weken mediterran­e temperatur­en tot in Scandina vië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. En net daar wonen dus de meeste vakantiega­ngers van Thomas Cook.

Het heeft geleid tot een vertraging in de boekingen, aldus de ceo, Peter Fankhauser, bij de presentati­e van de kwartaalre­sultaten.

Er is nog een reden waarom de brutowinst met 3 procent is teruggelop­en: de grote popularite­it van budgetreiz­en naar Spanje.

Dat leidde in het boekingsei­zoen tot hevige concurrent­ie tussen de touroperat­ors en hield de winstmarge­s op bestemming­en in Spanje laag. Een stijging van de boekingen naar lucratieve­re bestemming­en zoals Turkije en Egypte kon een en ander niet compensere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium