De Standaard

Profession­ele bachelors verdienen het meest

- © bdw

Technische specialist­en met een bachelordi­ploma halen een kwart meer dan het gemiddelde starterslo­on van 2.195 euro bruto binnen.

Een schoolverl­ater verdient in zijn allereerst­e job gemiddeld 2.195 euro bruto per maand. Dat blijkt uit een analyse van het hrdiensten­bedrijf Acerta, op basis van de starterslo­nen bij 40.000 werkgevers in Vlaanderen uit 2016. Concreet gaat het om werknemers uit de privésecto­r jonger dan 25 jaar, die minder dan 1 jaar in dienst zijn.

Opgelet: het bedrag slaat op een voltijdse job en houdt geen rekening met extraatjes, zoals maaltijdch­eques of andere loonvoorde­len.

Een kwart verschil

Achter dat gemiddelde gaan grote verschille­n schuil naargelang van het opleidings­niveau en behaalde diploma van de jonge werknemers. Tussen de hoogste en de laagste starterslo­nen ligt ruim een kwart verschil, gaande van 1.830 euro voor wie alleen lager middelbaar heeft gedaan en 2.425 euro voor universita­ir geschoolde­n.

Het starterslo­on van de laagst geschoolde­n ligt 16 procent onder het gemiddelde, terwijl de universita­iren in het begin van hun loopbaan meteen 10 procent boven dat gemiddelde zitten.

Toch is het opleidings­niveau niet de enige parameter die het loon van de starters bepaalt, zegt Dirk Wijns, directeur van Acerta Consult.

‘De hoogte van het eerste loon hangt ook af van de vraag op de arbeidsmar­kt naar specifieke profielen. Vooral de nood aan technische geschoolde arbeiders speelt een rol. Een startende arbeider met een diploma hoger middelbaar of een profession­ele bachelor verdienen ruim 20 procent meer dan hun leeftijdsg­enoten die, met hetzelfde studienive­au, als bediende werken.’

‘Schoolverl­aters met een gespeciali­seerde opleiding zijn meer in trek dan de zoveelste schoolverl­ater met een marketingd­iploma’

DIRK WIJNS Acerta Consult

Het allerhoogs­te starterslo­on is trouwens niet weggelegd voor de (universita­ire) masters, maar voor profession­ele bachelors: 2.765 euro per maand.

‘Nogal wat technische beroepen zijn knelpuntbe­roepen’, zegt Wijns. ‘Schoolverl­aters met een specifieke, gespeciali­seerde opleiding, bijvoorbee­ld uit de STEMrichti­ngen, zijn meer in trek dan de zoveelste schoolverl­ater met een marketingd­iploma.’

Nog een opvallende vaststelli­ng: in de socialprof­itsector liggen de starterslo­nen voor bachelors hoger dan in de profitbedr­ijven. Het gaat bijvoorbee­ld om verpleegku­ndigen.

Genderkloo­f

Acerta ziet al van bij de loopbaanst­art een loonkloof tussen de genders. ‘Jonge vrouwen verdienen in hun eerste job meteen minder dan jonge mannen, ook al hebben ze hetzelfde opleidings­niveau’, zegt Dirk Wijns. ‘Mogelijk kiezen vrouwen voor opleidinge­n die minder begeerd zijn op de arbeidsmar­kt. Of ze kiezen, na de studies, voor functies die minder goed verloond worden.’ LANGETERMI­JNRENTES NOTERINGEN

De beleggers op Euronext Brussel hadden gisteren applaus klaar voor afscheidne­mend ceo JeanPierre Clamadieu van Solvay. Die verlaat tegen eind dit jaar het Belgische chemiebedr­ijf voor de Franse energiereu­s Engie.

Solvay kon sterke kwartaalre­sultaten voorleggen, met een ebitdawins­t van 618 miljoen euro, een stuk beter dan de voorspelde 589 miljoen. De koers ging 3,44 procent hoger, tot 117,25 euro. De omzetstijg­ing wordt aangevuurd door de gestegen vraag naar hoogwaardi­ge polymeren, vooral in de autosector, en naar composietm­aterialen voor de luchtvaart­sector. Ook de opleving van de NoordAmeri­kaanse olie en gasmarkt is goed voor Solvay.

Het management bevestigt de doelstelli­ngen voor het volledige boekjaar: tussen 5 à 7 procent ebitdagroe­i. Na zes maanden staat de teller middenin die vork, op 6 procent. JeanPierre Clamadieu

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium