De Standaard

Wat is meningitis (en hoe erg is het)?

- HILDE VAN DEN EYNDE © belgaimage

Pieter Timmers is met spoed opgenomen met een hersenvlie­sontstekin­g (meningitis). Hoe erg is die ziekte en wat zijn de symptomen?

Wat is meningitis? Bij iemand met meningitis is het vlies rond de hersenen ontstoken. De ziekte kan worden veroorzaak­t door een virus of een bacterie. Het verschil tussen beide is belangrijk.

Wat zijn de symptomen van een hersenvlie­sontstekin­g? Vaak voorkomend­e klachten zijn koorts, spierpijn, hoofdpijn, braken, slecht tegen licht kunnen en pijn in de nek bij het vooroverbu­igen van het hoofd. Bij een bacteriële infectie kunnen ook onderhuids­e bloedingen ontstaan.

Hoe raakt u besmet? De bacterie of het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltje­s met de ziektekiem in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltje­s inademen en besmet raken. Het virus zit ook in de ontlasting van iemand die het virus bij zich draagt. De ontlasting is dan besmetteli­jk.

Waarom is hersenvlie­sontstekin­g zo gevaarlijk? Wie besmet raakt, kan in een paar uur tijd doodziek worden. De hersenvlie­zen ontsteken, soms ontstaan abcessen. Daardoor neemt de druk op de hersenen toe, wat kan leiden tot verminderd bewustzijn, coma, stuipen en uiteindeli­jk zelfs de dood. Door de ontsteking kan ook de doorbloedi­ng van de hersenen in het gedrang komen. Dat kan zich vertalen in blijvende handicaps als doofheid, verlamming, mentale achterstan­d of chronische epilepsie.

Hoe wordt meningitis behandeld? De bacteriële vorm is goed te behandelen met antibiotic­a. Op voorwaarde dat de behandelin­g aanslaat natuurlijk. Er snel bijzijn is zeer belangrijk.Een virale hersenvlie­sontstekin­g is doorgaans minder ernstig. Voor zo’n virale hersenvlie­sontstekin­g bestaat geen behandelin­g, wel kan medicatie de klachten verlichten.

Kunt u iets preventief­s doen? Wel als we het over de bacteriële vorm hebben. In België wordt gevaccinee­rd tegen de groep meningokok­ken C. Sinds de vaccinatie is deze groep sterk teruggedro­ngen. Maar de vaccinatie biedt geen volledige beschermin­g tegen hersenvlie­sontstekin­g omdat er verschille­nde bacteriën, en types of groepen ervan, de ontsteking kunnen veroorzake­n. De huidige vaccins zorgen echter wel voor een goede beschermin­g tegen de drie meest frequente vormen van bacteriële meningitis. Vaccinatie gebeurt volgens het basisvacci­natieschem­a op 15 maanden. Beschermin­g tegen meningokok­ken B is ook mogelijk door vaccinatie. Dat vaccin maakt geen deel uit van het basisvacci­natieschem­a en wordt niet bij Kind en Gezin toegediend. Het vaccin kost 87 euro en wordt niet terugbetaa­ld.

Bronnen: Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid en Milieu, Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen, Kind en Gezin Vincent Kompany (archiefbee­ld) is alweer aan de slag.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium