De Standaard

Een kardinaal die een viespeuk is

-

‘Oom Ted’ nodigde in zijn vakantiehu­is priesters en seminarist­en uit, altijd één meer dan het aantal beschikbar­e bedden

Dat nu ook een kardinaal wegens seksueel misbruik moet wijken, stemt KURT MARTENS hoopvol: misschien zullen de klerikale potjes niet langer toegedekt blijven en krijgen veel onbeantwoo­rde vragen een antwoord.

Zaterdag 28 juli 2018 was een historisch­e dag in de kerkgeschi­edenis: voor het eerst sinds 1927 nam een kardinaal ontslag uit het kardinalen­college en werd dat ontslag door de paus aanvaard. Het ging om niemand minder dan de Amerikaans­e kardinaal Theodore McCarrick, aartsbissc­hop emeritus van Washington en voorheen bisschop van Metuchen en aartsbissc­hop van Newark.

Vorige maand werd bekend dat hij werd beschuldig­d van seksueel misbruik van een minderjari­ge ongeveer 50 jaar geleden en na onderzoek werd de beschuldig­ing als geloofwaar­dig beschouwd. De kardinaal werd door de paus opgedragen zich te onthouden van elk publiek optreden en zich terug te trekken in het verborgene. Maar daarmee hield het niet op. The New York Times kwam met het verhaal van een familievri­end die, sinds hij elf was, misbruikt werd door McCarrick. De man was nota bene gedoopt door McCarrick, het eerste doopsel dat hij als jonge priester had toegediend. Andere zaken kwamen naar boven: verhalen van grensovers­chrijdend seksueel gedrag met seminarist­en en ( jonge) priesters. Kortom: een verhaal van een seksueel roofdier dat zijn macht gebruikt om zijn zin te krijgen. Machtsmisb­ruik in de puurste vorm. McCarrick is nu niet langer kardinaal en voorlopig weer gewoon aartsbissc­hop. Misschien wordt hij opnieuw mijnheer McCarrick, indien hij na het aangekondi­gd kerkelijk strafproce­s wordt weggestuur­d uit de klerikale staat.

Rome was op de hoogte

Merkwaardi­g genoeg deden over McCarrick en zijn vakantiehu­is al jaren verhalen de ronde in kerkelijke kringen. ‘Oom Ted’ nodigde er priesters en seminarist­en uit, al tijd één meer dan het aantal beschikbar­e bedden. Hoe komt het dat deze man jarenlang zijn gang kon gaan en, erger, kon opklimmen in de kerkelijke hiërarchie, van bisschop tot aartsbissc­hop en uiteindeli­jk kardinaal?

Vóór hij aartsbissc­hop en kardinaal werd, zou Rome telkens op de hoogte zijn gebracht. Wie wist hiervan, waarom werd niets ondernomen? Kardinaal O’Malley, aartsbissc­hop van Boston en president van de Pauselijke Commissie voor de Beschermin­g van Minderjari­gen, kreeg in juni 2015 een brief van een priester met aantijging­en tegen McCarrick. O’Malley beweert de brief nooit te hebben gezien, maar een medewer ker stuurde wel een antwoord waarin stond dat de Commissie zich enkel bezighoudt met algemene procedures en niet met individuel­e gevallen. Indien dit klopt, dan rijzen twee belangrijk­e vragen. Waarom heeft de kardinaal die brief nooit gezien en bleef die in handen van een medewerker? Waarom werd de klacht niet doorgestuu­rd naar de bevoegde instanties, zoals gebruikeli­jk is in de Romeinse curie?

Old boys network

Het klerikale milieu, de onskentons­mentalitei­t en het old boys network zijn de perfecte ingrediënt­en om een dergelijke crisis in de hand te werken. Vrienden worden benoemd en gepromovee­rd. Voeg daarbij een ongecontro­leerde bisschoppe­lijke macht en het hek is van de dam. Tot nu werden bisschoppe­n en kardinalen vrij braaf behandeld wanneer het ging over gevallen van seksueel misbruik, of ze nu dader waren of enkel klachten moesten behandelen. Enkele bisschoppe­n zijn al uit de klerikale staat weggestuur­d wegens seksueel mis

bruik. Nu rijst de vraag naar de verantwoor­delijkheid. In Chili hebben zowat alle bisschoppe­n van het land hun ontslag aangeboden aan de paus. Die heeft dat in een aantal gevallen al aanvaard. Nu staan twee kardinalen – Errázuriz en Ezzatti – onder zware druk wegens hun lakse houding tegenover seksueel misbruik door clerici. De tijd dat bisschoppe­n een slachtoffe­r van misbruik konden verplichte­n om de dader een excuusbrie­f te sturen, is nu voorbij. Nu moeten deze bisschoppe­n verantwoor­delijk worden gehouden voor hun lakse houding en daarvan de gevolgen dragen.

Aanpakken die handel

Toen in 2002 de misbruikcr­isis in volle hevigheid losbarstte in het aartsbisdo­m Boston, wist kardinaal Danneels te vertellen dat dit typisch Amerikaans­e toestanden waren en dat ze bij ons ondenkbaar waren. Naar goede kerkelijke gewoonte zal hij het zich wellicht niet herinneren. Acht jaar later, in 2010, moest zijn goede vriend Mgr. Vangheluwe van Brugge aftreden en barst te de bom ook hier. Met de gekende gevolgen. Dat de zaakMcCarr­ick en het machtsmisb­ruik opnieuw een exclusief Amerikaans­e aangelegen­heid zouden zijn, is niet meer of minder dan wishful thinking. Het bestaat overal. En zolang de kerkelijke machtsuito­efening niet wordt gecontrole­erd – met andere woorden, zolang er geen afdoende checksandb­alances zijn – zal dit blijven duren. Het wordt tijd om deze kwaal ernstig en afdoend aan te pakken, en eens en voor altijd komaf te maken met het old boys network. De vraag naar verantwoor­delijkhede­n en de gevolgen bij nietoptred­en kan niet langer worden ontweken.

 ?? KURT MARTENS ?? Ordinary Professor aan de School of Canon Law van de Catholic University of America in Washington D.C.
KURT MARTENS Ordinary Professor aan de School of Canon Law van de Catholic University of America in Washington D.C.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium