De Standaard

Nieuwe wijn, oude zwartzakke­n

-

ROCK SHADOWPART­Y Shadowpart­y Mute ¨¨¨èè

Is er nog honger naar de sound van de jaren 80? Shadowpart­y kondigt zich aan als een supergroep in die sfeer, met leden van Devo, New Order, The Verve en Primal Scream. Zoveel ervaring laat zich gelden: koele baslijnen, efficiënte melodielij­nen, het nodige gothicgevo­el in de samenzang en een feest van syntheffec­tjes zullen iedereen die bij dit stijlboek zweert, voldoende herkenning bezorgen. Om erin mee te gaan moet u de clichés wel aanvaarden. In de poppy single ‘Celebrate’ liggen die er te dik op, de radiokniev­al is groot. Verderop gaat deze band van veteranen meer voor het eigen plezier, en dat loont. ‘Reverse the curse’ verbindt een mechanisch­e groove met hese, donkere zang en een kordaat refrein. ‘Marigold’ is vroege New Order. ‘Present tense’ is r&bpop in eighties stijl. ‘Even so’ zinkt ruimtelijk weg in een industriël­esymfonisc­he sfeer. ‘The valley’ is een catchy, potige rocksong. Deze plaat is strak en gevarieerd, maar niet stijlvast. PETER VANTYGHEM

REGGAE PROTOJE

A matter of time Mr. Bongo ¨¨¨èè

Het vijfde album van Oje Ken Ollivierre, aka Protoje, aka zoon van Lorna Bennett, begint veelbelove­nd met ‘Flames’, een onbestemde fusie van hiphop, electronic­a en dancehall, en de raps van Chronixx erbovenop. Die lijn wordt helaas niet doorgetrok­ken, de rest van de plaat zweert bij meer traditione­le riddims. Protoje, een man met een verleideli­jke tenor en een goeie melodie in de vingers, heeft wel zo’n klassieke achtergron­d, maar zijn beste momenten in het verleden waren toch meestal diegene waar hij wat verder ging. Zijn raps zijn beleefd, zijn gebruik van autotune wil te duidelijk modieus zijn zonder dat daar persoonlij­kheid bij komt. ‘Like this’ is reggaepop voor een brede radiosprei­dstand, ‘A matter of time’ zoekt zijn heil in een glad breakbeatj­e, en iets van een zonevreemd effectje. Dan liever ‘Truths & rights’, dat zoals ‘Camera show’ dichter bij rootsregga­e aanleunt en daar diepgang bij wint. Protoje speelt het veilig, het kan spannender. (vpb)

DANCEHALL SANTIGOLD I don’t want Downtown Records ¨¨¨èè

‘You can keep your cat call and get out of my way’, zingt Santi White op ‘Coo coo coo’. De heerlijke opener zet de toon, want zelfs van #MeToo maakt de 41jarige Amerikaans­e een zomers deuntje.

I don’t want is opgevat als een mixtape: White schreef de nummers en nam ze in één vlotte haal op tijdens haar zwangersch­ap, met hulp van dancehallp­roducer Dre Skull. Het Jamaicaans­e genre had altijd al plaats bij Santigold, maar nooit verkende ze het zo expliciet: ‘Don’t blame me’ en ‘Wha’ you feel like’ konden van Rihanna zijn. Maar op den duur gaan we ook naar Riri’s unieke stijl verlangen. Skull naait de nummers aan elkaar met kermisgelu­idjes, en White lijkt vaak een improviser­ende MC. ‘Valley of the dolls’ heeft een uitstekend­e hook, maar kabbelt verder doelloos op een reggaevibe. I don’t want klinkt daardoor soms vederlicht naast Whites vorige werk.

Maar hé: u moet toch íéts opzetten terwijl u pina colada’s drinkt aan het zwembad? (ndl)

RAP DENZEL CURRY Ta1300 Loma vista ¨¨¨èè

De nieuwe generatie Soundcloud­rappers heeft geen goeie reputatie. XXXTentaci­on werd doodgescho­ten, Lil Peep overleed na een overdosis Xanax en Lil Pump rapt de meest hersenloze refreinen sinds ‘De Kabouterda­ns’. Maar Curry (23) breekt het stigma: hij klauwde zijn weg van het gratis streamingp­latform naar de grote jongens niet met controvers­e, maar met doordachte raps.

Op ‘Sirens’ vergelijkt hij de zwarte haat jegens de politie met de mannenhaat van een verkrachte vrouw – een verknipte metafoor, maar ook Curry’s broer kwam om bij politiegew­eld. Ook van ‘Percz’ druipt een Vince Staplesach­tige woede: daarin neemt hij zijn aan kalmeermid­delen verslaafde collega’s genadeloos onder vuur. Nummers als ‘Sumo’ of ‘Super Saiyan Superman’ drijven op flauwe woordspeli­ngen en gepoch, maar in ‘Switch it up’ zit een veelbelove­nde flow die in de nieuwe rapgenerat­ie niet minder dan een verademing is. (ndl)

JAZZ SULLIVAN FORTNER Moments preserved Impulse ¨¨¨èè

Niet te verwondere­n dat Cécile McLorin Salvant hem op de hoes zoveel lof toezwaait. Net als de veelgeprez­en zangeres staat pianist Sullivan Fortner met zijn beide voeten stevig in de traditie. Dat hoort u hier het best in covers van klassieker­s als ‘In a sentimenta­l mood’ of ‘Just in time’. Maar ook in zijn eigen compositie­s klinkt Fortner traditione­el: ‘Pep talk’ en ‘Barbara’s strut’ zijn neobop van het zuiverste water. ‘New port’ heeft dan weer een calypsosma­akje. Fortner dist het in trio op met een ongedwonge­n virtuosite­it en dartele frisheid. Op twee stukken komt Roy Hargrove meespelen, de trompettis­t aan wiens zijde Fortner naam maakte. Twee keer speelt Fortner helemaal alleen. Het meest bijzonder is ‘Fantasy’, een cover van Earth, Wind & Fire die u pas na een paar luisterbeu­rten zult herkennen.

Moments preserved is mooie mainstream­jazz van nog maar eens een talent uit New Orleans. (pdb)

BLUES SHEMAKIA COPELAND America’s child Alligator ¨¨¨¨è

De dochter van Johnny Copeland probeert op haar achtste album uit de beperkinge­n van blues te stappen. Met producer Will Kimbrough, die ook fors gitaar speelt, gaat ze op reis in country, soul, bluesrock. Ze verwelkomt ook een heleboel gasten, zoals Rhiannon Giddens, Emmylou Harris, John Prine en Steve Cropper. Dat is een beetje veel afleiding om nog persoonlij­k te kunnen zijn, maar Copeland heeft een geweldige, zelfbewust­e stem en ze kiest haar songs en medestande­rs vanuit haar vragen over identiteit, de natie en de stand van de wereld. ‘Smoked ham & peaches’ is een prachtig moment van black country, met Giddens op Afrikaanse banjo. Hoe ze het trotse ‘I’m not like everybody else’ van The Kinks naar haar gospelhand zet, zal Ray Davies plezier doen. Het titelnumme­r (van Mary Gauthier) steunt op een groove uit New Orleans die diversitei­t propageert. ‘Blood of the blues’ is black power op zijn best. Geen nieuw geluid, maar wel essentieel. (vpb)

KLASSIEK BENEVOLO: MISSA SI DEUS PRO NOBIS Le Concert Spirituel o.l.v. Hervé Niquet Alpha ¨¨¨èè

De naam Orazio Benevolo was ons onbekend. De twee meest gezaghebbe­nde muziekency­clopedieën vertellen weinig meer dan dat zijn vader patissier was en dat zijn naam valt als er een grote, langgerekt­e partituur opgeduikel­d wordt. Dat laatste is relevant, want als belangrijk­ste barokcompo­nist van de Romeinse meerkorigh­eid schreef Benevoli steevast voor giganteske bezettinge­n die zich niet zomaar op een A4’tje laten stencilen. Hervé Niquet en zijn orkest breken een lans voor Benevolo’s feestelijk spatiale mismuziek, en wat opvalt in hun vertolking is niet zozeer de monumental­iteit van de optelsom aan koortjes, maar de vlotte levendighe­id waarmee deze componist de ruimte inpalmt. De Missa Si Deus pro nobis – hier voor het eerst op cd – is geen meesterwer­k, wel een knap geschakeer­de compositie vol wendingen. Ook best attractief is het weelderige ‘Magnificat’, waarvan de vocale scherpte helaas getemperd wordt door al te pafferige orgelbasse­n. (tjb)

 ?? © rr ?? De jaren 80 hebben gebeld, ze willen hun clichés terug.
© rr De jaren 80 hebben gebeld, ze willen hun clichés terug.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium