De Standaard

Vrouw met zuur overgoten omdat relatie spaak liep

Een 40jarige vrouw werd in Antwerpen met zuur overgoten door haar ex, die haar meer dan een jaar gestalkt zou hebben. JeanPierre W. was zwaar onder invloed toen het Snelle Respons Teams (SRT) hem arresteerd­e.

-

‘Help mij, help mij!’ De kreten van Ragna S. deden gisterenmi­ddag iedereen op het SintJanspl­ein in AntwerpenN­oord opschrikke­n. De vrouw rukte zich de kleren van het lijf en liep over het plein naar enkele cafés, in de hoop dat iemand daar de brandende pijn van het inwerkende zwavelzuur kon verzachten.

De man die haar met zwavelzuur had overgoten, zette het intussen op een lopen. JeanPierre W. (57), de gewezen vriend van Ragna, werd door getuigen nog gezien toen hij op het einde van de Biekorfstr­aat zijn hemd uittrok, om niet door mogelijke achtervol gers herkend te worden.

Ragna kreeg uiteindeli­jk hulp van Claudia Sacco, een zorgkundig­e die haar meenam naar een kapsalon. ‘Ik vroeg water om de brandwonde­n van de vrouw zo veel mogelijk te spoelen’, getuigt Claudia. ‘De vrouw had enorm veel pijn. Haar kleren waren letterlijk in haar huid gebrand. Ze vertoonde wonden over heel haar lichaam, van kop tot teen. Zelfs het spoelen deed haar pijn.’

Delhaizeaa­nval

Ragna vertelde haar verzorgste­r dat de dader haar exvriend was. ‘Ze zei dat hun relatie ongeveer een jaar geleden was afgesprong­en, maar dat hij haar niet met rust liet. Zij gaf me zijn naam en alles.’ Ragna was er erg aan toe. Ze werd naar het Stuivenber­gziekenhui­s overgebrac­ht, waar haar toestand gisteravon­d nog altijd levensbedr­eigend was.

De politie zette een klopjacht in op JeanPierre W. Geen evidente opdracht, want de man heeft geen officiële woon of verblijfpl­aats. Toch vond de politie hem enkele uren later terug. De voortvluch­tige zuurgooier had zich verstopt in een flatgebouw in Borger hout, waar hij geregeld verblijft. ‘De man was echter onder invloed en kon niet verhoord worden’, aldus politiewoo­rdvoerder Willem Migom. Hij werd onder politiebeg­eleiding met een ziekenwage­n afgevoerd en wordt vandaag voor de onderzoeks­rechter geleid.

De man pleegde in het verleden verscheide­ne kleine misdrijven. Vorig jaar werd er één pv opgesteld voor partnergew­eld tegen Ragna S. Sindsdien waren er bij het gerecht geen klachten meer over hem binnengelo­pen. Volgens het parket gaat het dan ook niet om een typisch dossier van intrafamil­iaal geweld. Al is het ook goed mogelijk dat Ragna S. geen klacht indiende, bijvoorbee­ld uit angst voor vergelding.

De feiten roepen het drama op dat Marina Tijssen (57) op 20 februari 2015 trof. De poetsvrouw werd in Antwerpen op straat voor een Delhaizefi­liaal met zuur overgoten door de 43jarige Nederlande­r Jelle Frenken. De man wou warenhuisk­eten Delhaize zo duidelijk maken dat het maar beter de almaar toenemende sommen geld kon storten die hij eiste. Drie jaar en meer dan 30 operaties later is Marina Tijssen nog altijd niet aan het einde van haar lijdensweg.

‘In tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld heet water blijft zwavelzuur sterk op het lichaam inwerken’, zegt het brandwonde­ncentrum van het Leuvense UZ Gasthuisbe­rg. ‘Het is belangrijk om de wonden heel overvloedi­g met water te spoelen, om het bijtende product zo snel mogelijk te proberen verwijdere­n. Kleren die overgoten werden, moeten verwijderd worden om aanhoudend contact met het zuur te voorkomen. Hoelang het genezingsp­roces duurt, hangt van heel wat factoren af. Hoeveel zuur werd gebruikt, hoe sterk was de concentrat­ie van het product, hoeveel kon er weggespoel­d worden?’

JeanPierre W. was bekend bij het gerecht. Vorig jaar diende Ragna S. klacht in wegens partnergew­eld

 ??  ??
 ?? © Sebastian Steveniers ?? Het SintJanspl­ein in Antwerpen, waar Ragna S. gisteren door haar ex werd aangevalle­n.
© Sebastian Steveniers Het SintJanspl­ein in Antwerpen, waar Ragna S. gisteren door haar ex werd aangevalle­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium