De Standaard

DURE BELOFTES TEN SPIJT: E34 BLIJFT AANEENSCHA­KELING GEVAARLIJK­E PUNTEN

De E34 tussen Antwerpen en Knokke een file inreed, maakte geen van de heeft al jaren een inktzwarte reputatie vier inzittende­n van een kleine, Toen een vrachtwage­n er gisteren opwitte Peugeot een schijn van kans.

- © Michel Wijne

MALDEGEM I Maaike Verstuyf uit Kaprijke zou vandaag haar 38ste verjaardag vieren. De mama van Meysam (3) was gisterocht­end omstreeks elf uur samen met haar moeder (60), haar dochter en haar driejarig nichtje Maïté op weg naar zee toen het op de expresweg E34/N49 gruwelijk misging.

Een tiental auto’s stond net als het wit Peugeootje van Maaike aan het stoplicht van het kruispunt met de Celieplas in Adegem te wachten toen een zwaar geladen truck van de Antwerpse firma Aertssen op de file inreed.

Johny Sarazijn (52), die aan het kruispunt woont, zag alles gebeuren. ‘Ik was in de tuin aan het werk toen ik een vrachtwage­n zag inrijden op die stilstaand­e auto’s. Hij is pas beginnen te remmen na de klap. Pas daarna hoorde ik de banden piepen. Toen was het al te laat. Wat ik zag, was een puur kegelspel. De auto’s vlogen alle kanten uit. De meeste wagens hadden het geluk dat ze naar de kant werden geduwd. Maar toen ik ging kijken, zag ik dat er een wit autootje volledig onder de wielen van de vrachtwage­n stak. Er bleef niets meer van over. Die inzittende­n hadden geen schijn van kans. Er viel niets meer van die auto te herkennen.’

Omdat het wagentje van Maaike Verstuyf zo verhakkeld was, konden de lichamen van de vier inzittende­n niet ter plaatse ontzet worden. De hulpdienst­en namen haar wagen mee naar een kazerne, waar de dodelijke slachtoffe­rs enkele uren later geïdentifi­ceerd konden worden.

Dure beloftes

Naast de vier dodelijke slachtoffe­rs raakten nog vijf voertuigen betrokken in de botsing. Twee mensen raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis worden gebracht. Een vijftal andere slachtoffe­rs waren in shock en werden ter plekke verzorgd.

De N49 of E34autosne­lweg tussen Antwerpen en Knokke heeft al vele jaren een inktzwarte reputatie. Gebouwd in de jaren 70 is de snelweg met kruispunte­n, waar ook voetganger­s en fietsers oversteken, totaal niet meer aangepast aan het drukke verkeer – en dan vooral niet aan het zware vrachtverk­eer tussen de havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge.

Ondanks dure beloftes van opeenvolge­nde mobiliteit­sministers is de E34 tussen Antwerpen en Knokke nog altijd een aaneenscha­keling van bijzonder gevaarlijk­e kruispunte­n. Vier ervan – in Kaprijke, Assenede en twee in Maldegem, waaronder ook het kruispunt waar gisteren het dodelijke ongeval gebeurde – staan hoog op de lijst van de allerge

‘De chauffeur is pas beginnen te remmen na de klap. Pas daarna hoorde ik de banden piepen. Toen was het al te laat’

JOHNY SARAZIJN buurtbewon­er

vaarlijkst­e verkeerspu­nten van Vlaanderen.

Toch duurt het volgens een planning die mobiliteit­sminister Ben Weyts (NVA) enkele maanden geleden vrijgaf, nog tot 2022 vooraleer al deze punten zijn aangepakt. Het kruispunt waar de vier dodelijke slachtoffe­rs vielen, staat pas in 2020 op de planning, zo bevestigde het kabinetWey­ts gisteravon­d. ‘Maar de werken zullen nooit ongevallen voorkomen met onopletten­de chauffeurs’, klonk het daar ook.

Zware bulldozer

De omstandigh­eden van het dodelijke ongeval worden nog onderzocht. Een verkeersde­skundige moet achterhale­n hoe het komt dat de 27jarige vrachtwage­nchauffeur D.C. uit Lokeren de auto’s voor het rode licht niet op tijd opmerkte. Mogelijk was hij afgeleid of verstrooid.

D.C. werkt al zeven jaar voor de firma Aertssen. Op zijn oplegger vervoerde hij gisteren een bulldozer die makkelijk 25.000 kilo

Vier kruispunte­n op de E34, ook dat waar het dodelijke ongeval gebeurde, staan hoog op de lijst van de allergevaa­rlijkste verkeerspu­nten van Vlaanderen

weegt, maar de jonge chauffeur had ervaring met dat soort transport. Wat er gisteren fout is gelopen, blijft onduidelij­k. ‘De man legde een negatieve ademtest af en testte ook negatief op drugs’, zegt Caroline Jonckers van het OostVlaams­e parket.

Roodlichtc­amera’s

Volgens de plannen van Weyts moeten tegen 2022 bijna alle kruispunte­n over de volledige lengte van de 90 km lange autosnelwe­g tussen Antwerpen en Zeebrugge verdwenen zijn, en dat via de aanleg van tunnels en bruggen. Een dure en tijdrovend­e operatie, die al lang achter de rug had moeten zijn, maar waar opeenvolge­nde ministers van Mobiliteit hun tanden stuk op beten.

In afwachting zijn ter hoogte van de gevaarlijk­ste kruispunte­n roodlichtc­amera’s gezet, in de hoop dat vooral vrachtwage­ns hun snelheid minderen bij het naderen van de lichten. Niettemin blijven er ter hoogte van de kruispunte­n zware ongevallen plaats vinden. Bij politiecon­troles werden recent op de kruispunte­n zonder flitscamer­a’s nog snelheden tot 150 km per uur gemeten, terwijl de maximumsne­lheid er maar 90 km per uur is.

Het parket trok het rijbewijs van de 27jarige chauffeur in voor vijftien dagen. Hij werd eveneens van zijn vrijheid beroofd. Vandaag zal duidelijk worden of D.C. wordt voorgeleid bij de onderzoeks­rechter, of dat hij mag beschikken in afwachting van een proces voor de politierec­htbank.

Maaike Verstuyf werkte sinds een half jaar in het OCMWrusthu­is in SintLaurei­ns. Volgens gemeentese­cretaris Linda Turpyn was ze een bijzonder lieve en attente vrouw met bijzonder veel plichtsbes­ef.

 ??  ?? Naast de wagen met de vier dodelijke slachtoffe­rs raakten nog vijf voertuigen betrokken in de botsing.
Naast de wagen met de vier dodelijke slachtoffe­rs raakten nog vijf voertuigen betrokken in de botsing.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium