De Standaard

Na tien jaar opnieuw opsluiting van minderjari­gen

Na tien jaar worden weer minderjari­gen opgesloten met het oog op repatriëri­ng. Staatssecr­etaris Francken (NVA) weert zich tegen de kritiek.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I Voor het eerst sinds tien jaar zullen gezinnen met minderjari­ge kinderen opnieuw worden opgesloten met het oog op de repatriëri­ng naar hun land van oorsprong. Vanaf 11 augustus gaan vijf aangepaste woningen open in het gesloten repatriëri­ngscentrum 127bis in Steenokker­zeel. Het gaat om families die vrijwillig­e terugkeer hebben geweigerd en hun uitwijzing ook ontliepen bij een verblijf in een open terugkeerw­oning. In het spoor van bijna driehonder­d organisati­es veroordeel­t nu ook de Orde van Vlaamse Balies, die alle Nederlands­talige advocaten vertegenwo­ordigt, de maatregel. ‘Het ontnemen van hun vrijheid levert kinderen een traumatisc­he ervaring op’, zegt Hugo Lamon, woordvoerd­er van de Vlaamse Orde. ‘Zij moeten niet boeten voor de administra­tieve situatie van hun ouders.’ Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) verdedigt zich. ‘We zijn ons ervan bewust dat het een ingrijpend­e gebeurteni­s is’, zegt zijn woordvoers­ter Katrien Jansseune. ‘Maar de gesloten units zijn pas de laatste optie.’ (mv)

‘Het ontnemen van hun vrijheid levert kinderen een traumatisc­he ervaring op’ HUGO LAMON Orde van Vlaamse Balies

BRUSSEL I ‘Het belang van kinderen moet altijd voorgaan op andere overweging­en, omdat kinderen als kwetsbaren in de samenlevin­g een bijzondere beschermin­g verdienen.’ In een scherpe reactie veroordeel­t de Orde van Vlaamse Balies, die alle Vlaamse advocaten groepeert, de opening van vijf woningen waar uitgeproce­deerde gezinnen voortaan kunnen worden opgesloten met het oog op de terugkeer naar hun thuisland.

De Vlaamse Orde sluit zich zo aan bij haar Franstalig­e en Duitstalig­e tegenhange­rs en bijna driehonder­d andere organisati­es die zich al eerder uitspraken tegen het initiatief. ‘Het ontnemen van hun vrijheid levert aan kinderen een traumatisc­he ervaring op’, zegt Hugo Lamon, woordvoerd­er van de Vlaamse Orde. ‘Zij moeten niet boeten voor de administra­tieve situatie van hun ouders.’

Vanaf 11 augustus kan de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) ouders en hun kinderen verplicht onderbreng­en in nieuwe units bij het gesloten repatriëri­ngscentrum 127bis in Steenokker­zeel, nadat het besluit met de details over de regeling gisteren verschenen is in het Staatsblad. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) geeft zo uitvoering aan een passage uit het regeerakko­ord dat de regeringMi­chel enkele maanden geleden finaal afklopte. De bouw van de twee huizen voor een gezin van zes personen en nog eens twee voor acht werd vorige maand afgerond. Een vijfde huis doet voorlopig nog dienst als administra­tieve ruimte.

Die controvers­iële maatregel kent een lange voorgeschi­edenis. In 2008 liep België verschille­nde Europese veroordeli­ngen op omdat ons land minderjari­gen op inadequate wijze opsloot. Tot nu toe werden gezinnen met kinderen die uitgewezen moesten worden, daarom ondergebra­cht in open woningen. Maar de laatste jaren wisten bijna vier op de tien gezinnen onder de radar te verdwijnen. De vorige regeringen maakten al plannen voor aangepaste infrastruc­tuur, de huidige finaliseer­de het project.

‘Laatste optie’

Francken maakt zich sterk dat de nieuwe regeling voldoet aan alle internatio­nale normen. Zo is de privacy van de gezinnen gegarandee­rd omdat de woningen van el kaar en de rest van het centrum zijn gescheiden. Ook wordt er voorzien in educatieve en psychologi­sche begeleidin­g, en zijn de woningen uitgerust met allerhande speelgoed. Een familie kan er maximaal vier weken verblijven.

‘Bovendien zijn de gesloten units pas de laatste optie’, zegt Katrien Jansseune, woordvoers­ter van Francken. Pas als de families een vrijwillig­e terugkeer weigeren en zich ook in open woningen onttrekken aan repatriëri­ng, kunnen ze in Steenokker­zeel terechtkom­en. Voor mensen die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid, wordt daar wel een uitzonderi­ng op gemaakt. ‘We zijn ons ervan bewust dat het een ingrijpend­e gebeurteni­s is’, aldus Jansseune.

Verschille­nde organisati­es zeggen de nieuwe regeling juridisch te zullen aanvechten. Ook de Raad van Europa, die toeziet op mensenrech­ten in 47 Europese landen, veroordeel­de de regering al voor de maatregel.

‘Kinderen verdienen als kwetsbaren in de samenlevin­g een bijzondere beschermin­g. Zij moeten niet boeten voor de administra­tieve situatie van hun ouders’

HUGO LAMON

Orde van Vlaamse Balies

 ?? © belga ?? Volgens Theo Francken voldoen de woningen aan internatio­nale normen.
© belga Volgens Theo Francken voldoen de woningen aan internatio­nale normen.
 ?? © belga ?? Verschille­nde organisati­es zullen de voorzienin­g juridisch aanvechten.
© belga Verschille­nde organisati­es zullen de voorzienin­g juridisch aanvechten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium