De Standaard

LAAT VLIEGEN DUURDER WORDEN

- KARIN DE RUYTER

De stakingsac­ties tegen Ryanair verspreide­n zich als een olievlek over Europa. Hoe de machtsstri­jd tussen ceo Michael O’Leary en zijn piloten afloopt, valt moeilijk te voorspelle­n. Maar laat ons hopen dat ze zal leiden tot duurdere vliegticke­ts. Eerst bij Ryanair, daarna bij de andere vliegtuigm­aatschappi­jen.

Als reislustig­e passagiers zullen we dat misschien jammer vinden. Maar als bewoners van deze planeet kunnen we er alleen maar blij om zijn.

Ryanair heeft de grote verdienste gehad dat het met zijn lagekosten­model de monopolies van de grote flag carriers doorbroken heeft. Het kon dat dankzij de verregaand­e dereguleri­ng van de sector. Vliegen is daardoor toegankeli­jk geworden voor iedereen.

Maar die democratis­ering heeft geleid tot uitwassen. Het luchtvaart­verkeer is de voorbije decennia exponentie­el gegroeid, terwijl de prijzen geïmplodee­rd zijn. Een vliegtuigt­icket heen en terug van Brussel naar Berlijn kostte twintig jaar geleden 12.000 frank – dat is 300 euro. Vandaag koop je datzelfde ticket, zonder al te veel zoeken, voor de helft van die prijs of nog minder. Dat is zo’n gigantisch­e prijsdalin­g in reële termen, dat ze bijna pervers is.

Die evolutie is niet alleen toe te schrijven aan de toegenomen concurrent­ie door de dereguleri­ng en de lagekosten­maatschapp­ijen. Vliegtuigm­aatschappi­jen genieten ook een aantal bijzondere privileges. Op luchtvaart­tickets wordt geen btw geheven, en op kerosine geen taksen. Dat scheelt een slok op de borrel. En terwijl automobili­sten aangemaand worden minder en milieuvrie­ndelijker te rijden en eens vaker de fiets of het openbaar vervoer te nemen, blijven al die vliegtuige­n almaar meer CO2 uitstoten. In het klimaatakk­oord van Parijs wordt er nauwelijks over de luchtvaart­sector gerept.

Als we echt de klimaatdoe­lstellinge­n van Parijs willen (proberen te) bereiken, is dat niet langer vol te houden. Als we autobouwer­s dwingen om iets te doen aan de uitstoot van hun wagens, waarom verplichte­n we de vervuilend­e luchtvaart­sector dan niet tot maatregele­n?

We moeten daarin ook als passagier en als consument onze verantwoor­delijkheid nemen. De fiets of de trein nemen in plaats van de auto, of zelfs geen vlees meer eten vanwege het klimaat: het klinkt mooi en het is ook nodig. Maar zolang we massaal op het vliegtuig blijven stappen voor, even tussendoor, een weekendje Barcelona of Carcassonn­e, zoals we dertig jaar geleden de trein namen voor een weekendje aan de kust, is het verloren moeite. Dus laat maar komen, die duurdere tickets.

In het klimaatakk­oord van Parijs wordt nauwelijks over de luchtvaart­sector gerept

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium