De Standaard

Duitsland staat terecht voor ‘vergeten genocide’ in Namibië

Meer dan 100 jaar geleden poogde Duitsland opstandige volkeren in zijn Afrikaanse kolonie uit te roeien. In New York wordt nu het proces gevoerd.

-

Het duurde tot 2015 alvorens de slachtpart­ij in een officieel document een ‘genocide’ werd genoemd. Dat was een bocht van 180 graden, weliswaar zonder wettelijke gevolgen.

Gebeurteni­ssen die plaatsvond­en voor de Genocide Conventie van de Verenigde Naties in 1951 van kracht werd, kunnen erkend worden als volkerenmo­ord in een ‘nietjuridi­sche betekenis’, waardoor er geen compensati­e kan worden geëist.

De voorbije vier jaar voerde Berlijn onderhande­lingen met de regering in Windhoek over een officiële verontschu­ldiging. Ook is Duitsland bereid de ontwikkeli­ngshulp op te trekken. Maar herstelbet­alingen blijven uitgeslote­n.

Verkoop van beenderen

De Herero en Nama waren er niet over te spreken dat zij niet betrokken werden bij die gesprekken. Bovendien sleepten die eindeloos aan – ze zijn trouwens nog steeds niet afgerond. Daarom besloten ze vorig jaar om bij een New Yorkse rechtbank een klacht in te dienen tegen Duitsland.

Zij eisen wel financiële compensati­e voor het leed van hun voorouders. ‘Verontschu­ldigingen zonder herstelbet­alingen zouden niet alleen voor de Herero een belediging vormen, maar voor alle Afrikanen’, zei Vekuii Rukoro, de leider van de Herero, aan Deutsche Welle.

De Herero en Nama maakten gebruik van een Amerikaans­e wet die nietAmerik­anen het recht geeft overtredin­gen van het internatio­naal recht aan te klagen in de VS. Tijdens de zitting dinsdag (nacht Belgische tijd) argumentee­rde de advocaat van de Duitse regering echter dat de Amerikaans­e rechter niet bevoegd is en dat Duitsland als soevereine staat immuun is voor vervolging. Hij haalde ook de juridische doctrine aan die stelt dat rechtbanke­n zich beter niet mengen in zuiver politieke kwesties.

Bovendien, pleitte hij, kan een Amerikaans­e rechter geen compensati­e toekennen als de opbrengst van Duitse plundering­en niet in de VS aanwezig is. De tegenparti­j repliceerd­e dat Duitsland met overheidsg­eld vier gebouwen in New York had gekocht. Ook de verkoop – in 1924 – van beenderen van slachtoffe­rs door een Duits museum aan een Amerikaan die ze uiteindeli­jk aan het Museum of Natural History in New York schonk, wordt aangevoerd als bewijs.

De New Yorkse rechter hield haar antwoord in beraad.

 ?? © belgaimage ?? Leden van de Duitse Schutztrup­pe met gevangenge­nomen Herero in 1904.
© belgaimage Leden van de Duitse Schutztrup­pe met gevangenge­nomen Herero in 1904.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium