De Standaard

Hitte maakt kinderen op kamp ziek

Een orgaantran­splantatie betekent niet voor iedereen een kans op een tweede leven. Omdat het immuunsyst­eem onderdrukt wordt, krijgen kankercell­en meer kans om te groeien.

- VAN ONZE REDACTEUR JENS VANCAENEGH­EM Mensen leven steeds langer met

BRUSSEL I In de voorbije maand juli zijn al 94 kinderen op kamp ziek geworden door een voedselver­giftiging. Dat is uitzonderl­ijk veel. Het federaal voedselage­ntschap (FAVV) is al bij acht jeugdkampe­n moeten tussenbeid­e komen, dubbel zoveel als in een doorsnee zomer.

De oorzaak is volgens het FAVV niet ver te zoeken: ‘De hitte is vaak de boosdoener’, klinkt het. Bij deze temperatur­en is het nu eenmaal lastiger om het voedsel koud genoeg te bewaren. Eén kamp werd bijvoorbee­ld getroffen door een voedselver­giftiging omdat brikken melk niet goed waren bewaard.

Toch maken de jeugdbeweg­ingen zich sterk dat de groepen voldoende voorbereid zijn. ‘We hebben uitvoerig geïnformee­rd om extra veel aandacht te hebben voor voedselvei­ligheid’, zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. ‘De adviezen worden goed opgevolgd.’ (tlb)

BRUSSEL I Noa Muysoms (21) uit Willebroek werd geboren met mucoviscid­ose, een levensbedr­eigende taaislijmz­iekte. Omdat haar longen er alleen maar op achteruitg­ingen, had ze geen andere keuze dan een dubbele longtransp­lantatie te ondergaan. De operatie was een succes. ‘Na twee of drie maanden kon ik kleine dingen waar ik voorheen alle moeite mee had: de trap opgaan, mezelf wassen, eten. Plots ging dat allemaal vanzelf. Een fantastisc­h gevoel’, zegt ze.

De euforie is van korte duur, want niet veel later krijgt ze hevige buikpijn. PTLD, zeggen de dokters, een agressieve lymfeklier­kanker die het gevolg is van de transplant­atie. ‘Je denkt dat je tweede leven begint en dan stort je wereld weer helemaal in’, zegt Noa.

De kans op zo’n kanker na een transplant­atie is relatief klein: gemiddeld zo’n twee tot drie procent. Maar voor sommige organen en afhankelij­k van andere factoren, zoals de leeftijd van de patiënt, loopt die kans op tot twintig procent. In heel België gaat het naar schatting om twintig tot dertig gevallen per jaar.

De verklaring? De medicatie die wordt gegeven na een transplant­atie, onderdrukt het immuunsyst­eem zodat het nieuwe orgaan niet wordt aangevalle­n en afgestoten, maar zo krijgen woekerende kankercell­en meer kans om te groeien.

Geen paniek

‘PTLD is vrij zeldzaam, maar het aantal gevallen neemt wel toe’, zegt biomedica Nena Testelmans (KU Leuven). ‘In de eerste plaats omdat de complicati­es afnemen en mensen simpelweg langer leven met een donororgaa­n. Na tien of twintig jaar kan je de kanker nog altijd krijgen. Er gebeuren

‘Transplant­aties redden nog steeds leven, maar ze zijn niet feilloos'

NENA TESTELMANS

Biomedica KU Leuven

trouwens gewoon meer transplant­aties.’ De medicatie tegen de afstoting van het orgaan is volgens dokters in het UZ Leuven ook krachtiger geworden.

‘We moeten nu niet in paniek schieten, want transplant­aties redden nog steeds levens’, zegt Testelmans. ‘Wel zijn die niet feilloos, en weinig mensen weten dat.’

Testelmans onderzoekt nu welke mutaties in ons DNA verantwoor­delijk zijn voor de kanker, in de hoop nieuwe behandelin­gen te kunnen ontwikkele­n. Niet dat er nu geen therapieën bestaan, maar die zijn niet altijd even efficiënt. ‘We gebruiken onder meer immunother­apie en chemo’, zegt professor Daan Dierickx, hematoloog aan het UZ Leuven en promotor van het onderzoek. ‘De overleving­skans na twee jaar is 50 tot 70 procent, afhankelij­k van het type.’

 ?? © BSIP ?? een donororgaa­n.
© BSIP een donororgaa­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium