De Standaard

1 op de 5 CVOcursuss­en thuis gevolgd

-

Afstandson­derwijs voor volwassene­n is in één jaar tijd met 11 procent gestegen. Het departemen­t Onderwijs telde tussen april 2017 en maart 2018 196.618 inschrijvi­ngen of 22 procent van het totaal in dat zogenaamde gecombinee­rd onderwijs. Gecombinee­rd omdat je die cursussen nooit helemaal van thuis uit kunt volgen. Het ligt wettelijk vast dat op zijn minst het examen in het CVO afgelegd moet worden.

Studenten van een Centrum voor Volwassene­nonderwijs (CVO) volgen vandaag al meer dan 1 op de 5 cursussen deels van thuis uit. ‘Dat maakt het veel makkelijke­r om een opleiding te combineren met je werk en je gezin’, zegt Robrecht Bothuyne (CD&V).

Het gaat voor alle duidelijkh­eid niet over unieke cursisten, want één student kan zich voor meerdere modules inschrijve­n.

Omdat Belgen niet uitblinken in levenslang leren, subsidieer­t de Vlaamse regering het aanbod van digitale cursussen. ‘Permanente aanwezighe­id van de cursist is in het volwassene­nonderwijs een achterhaal­d principe’, zegt onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V).

‘We werken met digitale leerplatfo­rmen of apps waarop cursisten oefeningen maken’, zegt Johan Nicasie, directeur van CVO LBCNVK in Antwerpen. ‘Wij moeten kunnen bewijzen aan de overheid dat ze voldoende uren met de cursus zijn bezig geweest, anders krijgen we geen financieri­ng.’ (jvde)

‘Permanente aanwezighe­id van de cursist is achterhaal­d’ HILDE CREVITS Vlaams minister van Onderwijs

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium