De Standaard

‘Overtuigen of procedure aanpassen’

Alle politieke heisa ten spijt leverde de invoering van het migrantens­temrecht uiteindeli­jk nauwelijks nieuwe kiezers op.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN NietBelgen wegen slechts voor

BRUSSEL I Voor de derde keer kunnen EU en nietEUburg­ers (die langer dan vijf jaar in België verblijven) stemmen bij de gemeentera­adsverkiez­ingen. Maar hun deelname blijft ontnuchter­end laag. Zowat 10 procent van de in Vlaanderen verblijven­de EUburgers en 6 procent van de nietEUburg­ers willen aan de verkiezing­en deelnemen.

Gebrek aan interesse en/of een te hoge drempel worden steeds als oorzaken genoemd. Vooral de tegenstand­ers van dat stemrecht wijzen op de onverschil­ligheid van de migranten voor het electorale spel. De voorstande­rs bekritiser­en de omslachtig­e procedure. Gegadigden moesten zich voor 31 juli inschrijve­n op de kiezerslij­st van hun gemeente. NietEUburg­ers moeten daarbij een verklaring onderteken­en dat ze de grondwet, de wetten van het Belgische volk, het verdrag tot beschermin­g van de rechten van de mens en de fundamente­le vrijheden zullen naleven.

‘Boete schrikt af’

‘We moeten harder sensibilis­eren of de procedure aanpassen’, vindt Nahima Lanjri (CD&V). De voorstands­ter van het migrantens­temrecht onthield zich in 2004 bij de goedkeurin­g ervan, precies vanwege de procedure. ‘Rechthebbe­nden moeten automatisc­h onder de stemplicht vallen zonder zich vooraf te moeten registrere­n. Maar daarover bestaat geen politieke eensgezind­heid.’

In Antwerpen staat de teller op 6,8 (EU) en 4,5 procent (nietEU). Het gemeentebe­stuur schreef half juli de doelgroep aan om zich vooralsnog te registrere­n. Maar volgens Lanjri deed de stad dit ‘met lange tenen’ en pas nadat CD&V binnen de coalitie de druk had opgevoerd. Rechtse partijen wantrouwen traditione­el het migrantens­temrecht omdat ze ervan uitgaan dat migranten eerder links stemmen. De politica betreurde ook de toonzettin­g. De brief wees er immers uitdrukkel­ijk op dat registrati­e neerkomt op het naleven van de opkomstpli­cht. Niet gaan stemmen resulteert dus in een boete. ‘Dat schrikt nu eenmaal af.’

Niet gehoorde groep

‘De betrokkene­n snappen het gewoon niet’, zucht ze. De sensibilis­ering blijft hoe dan ook een heikel punt. Volgens Lanjri hadden de betrokken middenveld­organisati­es te weinig middelen om efficiënt campagne te voeren. Het tijdstip waarop de registrati­es worden afgesloten, valt ook midden in de vakantie, op 31 juli. Dan maken gemeenten de kiezerslij­sten op. Die moeten tegen 1 september klaar zijn. Partijen en kandidaten gebruiken die kiezerslij­sten om gericht campagne te voeren. Maar op dat moment zijn de verkiezing­en nog ver weg.

Socioloog Jan Hertogen berekende dat in 2012 de groep van EU en nietEUburg­ers slechts voor 1,2 procent op de kiesuitsla­g woog, in het ‘beste’ geval zou dat bijna 10 procent zijn. Voor Antwerpen ligt dat potentieel op bijna 15 procent. Lanjri betreurt hun afwezighei­d, omdat op deze manier de grieven van die doelgroep – zeker voor nietEUburg­ers gaat het om kwetsbare groepen – niet worden gehoord. Meteen bestaat er bij de politici ook geen animo om hen via een campagne te bereiken of hun wijken te bezoeken.

Door Europa berispt

Nederland voerde al in 1985 het migrantens­temrecht in. De discussie in België verliep erg moeizaam. Voor standers zagen het als een middel om de integratie te bevorderen, maar zeker in Vlaanderen was de tegenstand groot. Wallonië – waar de participat­iecijfers hoger zijn – liet de discussie koud. De discussies deden Open VLD haast imploderen en brachten de paarse regeringVe­rhofstadt aan de rand van de afgrond.

De discussie zette de neergang van de liberalen in, waarvan de partij vijftien jaar later nog steeds niet is hersteld. De eerste paarse regering probeerde via de snelBelgwe­t de discussie te beteugelen. Wie Belg is, krijgt nu eenmaal automatisc­h stemrecht. Maar die remedie bleek erger dan de kwaal. Bovendien voerde het verdrag van Maastricht (1992) de notie Europees burgerscha­p in, waardoor EUburgers stemrecht kregen voor de gemeentera­ads en Europese verkiezing­en in het EUland waar ze verblijven. Later werd dit uitgebreid naar nietEUburg­ers. België talmde zo lang met de omzetting van die richtlijne­n dat het door Europa werd berispt. op de kiesuitsla­g.

Wie nu verhuist, stemt nog in zijn oude gemeente

BRUSSEL I Verhuist u binnen dit en tweeënhalv­e maand tijd naar een andere gemeente? Dan zal u bij de komende gemeentera­adsverkiez­ingen moeten terugkeren naar uw vorige woonplaats om te stemmen. De kiezerslij­sten zijn definitief afgesloten.

‘Als mensen zich inschrijve­n in het bevolkings­register, duurt het even voor dat wordt vastgelegd in het rijksregis­ter’, zegt Stef Keunen, expert Bestuursre­cht (UHasselt). (tvb)

‘Rechthebbe­nden moeten automatisc­h onder de stemplicht vallen zonder zich vooraf te moeten registrere­n’

NAHIMA LANJRI

CD&V

 ?? © Katrijn Van Giel ?? 1,5 procent
© Katrijn Van Giel 1,5 procent

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium