De Standaard

Van Eline naar Lien in een vingerknip

- VAN ONZE REDACTRICE ELINE BERGMANS

BRUSSEL I Wie voortaan zijn voornaam wil veranderen, hoeft dat niet langer aan te vragen aan de overheidsd­ienst Justitie, die daar anderhalf jaar over deed en er in de regel 490 euro voor vroeg. Sinds 1 augustus kun je de aanvraag indienen bij een ambtenaar van de burgerlijk­e stand in je gemeente. Die beslist of je vraag voldoende gemotiveer­d is en als je de nodige documenten bij je hebt, duurt het hoogstens een paar dagen om een nieuwe voornaam te krijgen.

1. Hoeveel kost een nieuwe voornaam?

Gemeenten mogen zelf het bedrag vastleggen. In Gent bij voorbeeld is het gratis. De wet voorziet wel dat transgende­rs niet meer dan 10 procent van het gewone tarief mogen beta len. Personen van vreemde origine die geen voornaam hebben toegevoegd bij hun nationalit­eitsaanvra­ag, moeten niets betalen.

2. Welke voornamen worden niet aanvaard?

De beoordelin­g van de vraag ligt volledig bij de ambtenaar. ‘Er zijn zo weinig mogelijk beperkinge­n op dat vlak’, zegt Sharon Beavis van de FOD Justitie.

De ambtenaar moet er wel op toezien dat de nieuwe voornaam niet verwarrend of schadelijk is. Hijzelf moet uitmaken of de voornaam niet belachelij­k, hatelijk, absurd, choquerend of onwerkbaar is. Eén letter of een onuitspree­kbare opeenvolgi­ng van medeklinke­rs zal dus niet worden aanvaard, net als bijvoorbee­ld ‘Hitler’.

In bepaalde gevallen is de aanvraag wettelijk onaanvaard­baar om andere redenen, zoals wanneer de persoon ge zocht wordt en met een nieuwe naam zijn identifica­tie wil bemoeilijk­en. Bij twijfel of een vermoeden van gerechteli­jke vervolging kan extra onderzoek nodig zijn.

3. Hoeveel Belgen veranderde­n in het verleden hun naam?

De afgelopen twintig jaar veranderde­n 15.236 Belgen hun voornaam, 15.756 veranderde­n hun familienaa­m, blijkt uit cijfers van de FOD Justitie. Elk jaar worden meer aanvragen gedaan.

4. Kun je aan het gemeentelo­ket ook je familienaa­m wijzigen?

Nee, de FOD Justitie blijft bevoegd voor beslissing­en over familienaa­mswijzigin­gen. Wel komt er een vereenvoud­igd tarief van 140 euro, het registrati­erecht. Tevoren bedroeg het standaardt­arief 49 euro, maar wie iets wilde toevoegen of een hoofdlette­r in een kleine letter wilde veranderen, betaalde 740 euro.

Naamsveran­dering wordt – net als vroeger – alleen toegestaan wanneer de vraag op ernstige redenen steunt en de gevraagde naam niet zorgt voor verwarring en de belangen van de verzoeker of derden niet schaadt. Nieuw is dat bij een naamsveran­dering voortaan ook de gerechteli­jke antecedent­en onderzocht moeten worden.

De ambtenaar van de burgerlijk­e stand moet uitmaken of de nieuwe naam niet belachelij­k, hatelijk, absurd, choquerend of onwerkbaar is

 ?? © Sebastian Steveniers ?? ‘ByeBerly’feestje
© Sebastian Steveniers ‘ByeBerly’feestje

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium