De Standaard

‘Geef stalkers een effectieve straf’

Na de zuuraanval op Ragna S., dinsdag in Antwerpen, pleit de Stichting AntiStalki­ng AntiMobbin­g (SASAM) ervoor dat stalkers effectief hun straf uitzitten. De vrouw zou zaterdag bij de politie aangifte gaan doen van stalking.

- De zuuraanval op het SintJanspl­ein volgde op

ANTWERPEN I Slachtoffe­r Ragna S. (40) vocht gisteren nog altijd voor haar leven na de zuuraanval van dinsdagmid­dag. Ze wordt in een kunstmatig­e coma gehouden. Haar lichaam is voor 40 procent verbrand, maar haar ogen en mond zouden niet geraakt zijn.

Zuurgooier JeanPierre W. (57) kon evenmin verhoord worden. Na de feiten op het SintJanspl­ein was hij naar huis in Borgerhout gevlucht. Daar had hij geprobeerd zich van het leven te beroven. ‘Ik heb juist honderd slaappille­n genomen’, schreef hij in een Whatsappbe­richt aan een vriend van Ragna. ‘Vaarwel rotwereld. Ranneke, ik hou van jou, meer dan van het leven. Het spijt me oprecht’, klonk het. Volgens de vriend pleegde W. de feiten nadat de vrouw met een boos voicemailb­ericht had geantwoord op zijn sms’en, waarin ze hem onder meer een narcist noemde.

80 procent hervalt

De zuuraanval is volgens een vriend van S. het trieste dieptepunt van een jaar van bedreiging­en en achtervolg­ingen. Het was zo erg dat S. geïsoleerd raakte en haar werk verloor. Zaterdag had ze een afspraak met de politie om de stalking aan te geven, bevestigen de politie en het parket. Het dossier met bewijzen lag voorbereid klaar bij S. om de rechercheu­rs te overhandig­en. Ze was bang geworden nadat W. sinds een maand zijn bedreiging­en steeds concreter geuit had. Zo stuurde hij een foto van het gezicht van een met zuur toegetakel­de vrouw en vorige week volgde het bericht waarin hij zijn aanval aankondigd­e.

‘Een door emoties gedreven dader geeft niet op’, zegt criminolog­e Kaat Raes, oprichter van SASAM en zelf ooit het slachtoffe­r van belaging. Zij vindt dat de wetgever nog altijd tekortschi­et in het bestraffen van stal

‘Zelfs de maximale straf van twee jaar gevangenis die op op belaging staat, wordt als alleenstaa­nde straf nooit effectief uitgevoerd’

KAAT RAES

Stichting AntiStalki­ng AntiMobbin­g

kers. Volgens studies hervalt 80 procent van hen en escaleert het geweld alleen maar als de stalker het gevoel van straffeloo­sheid krijgt. ‘Zelfs de maximale straf van twee jaar gevangenis die er op belaging staat, wordt als alleenstaa­nde straf nooit effectief uitgevoerd.’

7.652 klachten voor stalking werden in 2016 ingediend bij de correction­ele parketten, zo’n 48 per dag. Een daling tegenover 2012, toen er dagelijks nog 60 klachten werden ingediend. Tegelijk daalde ook het aantal seponering­en. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) merkt op dat het aantal gerechteli­jke onderzoeke­n naar belaging stijgt, maar dat het aantal vervolging­en daarom niet groter wordt: ‘Veel hangt af van bijvoorbee­ld de bewijslast en de medewerkin­g van het slachtoffe­r.’

Wachten op stalkingsa­pp

Intussen is het voor slachtoffe­rs ook wachten op de stalkingsa­pp die al twee jaar wordt aangekondi­gd. De testfase ervan wordt tegen het einde van het jaar gelanceerd.

‘Slachtoffe­rs van stalking kunnen dan heel snel en onopgemerk­t op de knop duwen die de noodcentra­le verwittigt en de interventi­eploeg kan uitsturen’, zegt de bevoegde staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (NVA), die er ‘alle vertrouwen’ in heeft dat dit ‘een nuttig hulpmiddel zal zijn om daders af te schrikken en slachtoffe­rs beter te beschermen’. (thv, sr)

 ?? © Jan Van der Perre ?? een jaar van stalking.
© Jan Van der Perre een jaar van stalking.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium