De Standaard

Spanje worstelt met nieuwe rol bij opvang migranten

Onder de nieuwe socialisti­sche premier heet Spanje migranten welkom. Zijn rechtse tegenstand­er profileert zich net als hardliner. Het debat is fel.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN SPANJE KOEN GREVEN

MADRID I Vanuit de Spaanse havenstad Algeciras kun je de kust van Marokko zien liggen. Er zit slechts twintig kilometer zee tussen Europa en Afrika, waardoor migranten hier vaak de oversteek wagen. In de voorbije zomerse weken gebeurde dat in zo snel toenemende mate dat in Spanje een migratiede­bat is losgebarst­en. De conservati­eve burgemeest­er van Algeciras, José Ignacio Landaluce, noemt zijn stad ‘het nieuwe Lampedusa’. De socialisti­sche minister van Buitenland­se Zaken Josep Borrell probeert de discussie te temperen: ‘Van een massamigra­tie naar de Spaanse kust is geen sprake. In de praktijk gaat het dit jaar om nog geen 20.000 mensen.’

Migranten op het strand

Dit nieuwe debat heeft Spanje deze zomer in zijn greep. De economisch­e crisis, de talloze corruptiea­ffaires, een al dan niet onafhankel­ijk Catalonië en het wankele pensioenst­elsel zijn naar de achtergron­d verdwenen nu Spanje koploper is geworden als het gaat om migranten over zee. Beelden van stranden waar toeristen worden opgeschrik­t door aankomende migranten, gaan de hele wereld rond.

Wat moet het land nu doen? ’Opvang bieden’, stellen de socialiste­n. ’Tegenhoude­n’, counteren de conservati­even. Zo worden tegenstell­ingen tussen links en rechts weer zichtbaar in een land waar het tweepartij­enstelsel verdwenen leek.

Het debat tussen de nieuwe, jonge gezichten van premier Pedro Sánchez (46) en oppositiel­eider Pablo Casado (37) kan niet los worden gezien van de plotseling­e regeringsw­isseling twee maanden geleden. Van de ene op de andere dag was Sánchez namens de PSOE de nieuwe leider van het land en dropen de conservati­even van de Partido Popular na 6,5 jaar regeren geslagen af. De zoveelste corruptiea­ffaire was de rechtse premier Mariano Rajoy fataal geworden.

Grens met Marokko

Sánchez profileerd­e zich direct als de barmhartig­e socialist toen de nieuwe, populistis­che regering van Italië een boot met 630 mi granten niet wilde toelaten in zijn havens. De komst van de Aquarius naar Spanje symbolisee­rde een ommezwaai in de Spaanse politiek. Spanje wierp zich opeens op als een land waar migranten welkom waren, terwijl het onder Rajoy stilzwijge­nd de grens met Marokko zo gesloten mogelijk had weten te maken. Dat gebeurde met het doorvoeren van nieuwe wetgeving (al dan niet in strijd met internatio­nale verdragen), het verhogen van de puntige hekken bij de exclaves Ceuta en Melil la en onderhands onderhande­len met Marokko over grensbewak­ing.

Die grens tussen Marokko en Spanje bleek de afgelopen maanden niet meer zo waterdicht. Doordat Italië de havens sloot, werd ‘de Spaanse route’ – met een premier die migranten welkom had geheten – populairde­r. Bovendien is in de zomermaand­en de zee kalmer, waardoor de overtocht minder risicovol is. Het is bovendien een publiek geheim dat Marokko de controles laat verslappen nu de discussie over migratie een steeds grotere rol speelt in Europa. De Marokkaans­e autoriteit­en zijn niet vergeten dat de Europese Unie er twee jaar geleden 3 miljard euro voor over had om ‘de Turkijerou­te’ vanuit Syrië te dichten.

Stormloop op hekken Ceuta

Sánchez lijkt de problemen te hebben onderschat. Spanje is met overvolle opvangcent­ra nu zelf aangewezen op hulp van anderen. De 25,6 miljoen euro die het land begin deze maand van de EU kreeg om de grenzen van Ceuta en Melilla te versterken, zijn niet voldoende gebleken. Vorige week braken 602 migranten door de hekken van Ceuta.

Sánchez heeft de EU deze week niet alleen zelf om extra financiële steun gevraagd, maar dringt er bij ‘Brussel’ ook op aan in te gaan op de verzoeken om compensati­e uit Marokko.

De nieuwe oppositiel­eider Pablo Casado profileert zich meteen als een hardliner die zegt waar het op staat. Volgens hem heeft Sánchez de problemen over zichzelf afgeroepen: ‘Toen de PP de leiding had, waren er geen problemen met de opvang. De Spanjaarde­n zoeken een partij die duidelijk zegt dat er geen papieren voor iedereen zijn. We kunnen geen miljoenen Afrikanen opnemen.’

Conservati­eve burgemeest­er: ‘Algeciras is het nieuwe Lampedusa’.

Socialisti­sche minister Binnenland­se Zaken: ‘Van massamigra­tie is geen sprake’

 ?? © reuters ?? Doordat Italië de havens sloot, werd de ‘Spaanse route’ populairde­r. Deze migranten werden opgepikt voor de kust van Gibraltar.
© reuters Doordat Italië de havens sloot, werd de ‘Spaanse route’ populairde­r. Deze migranten werden opgepikt voor de kust van Gibraltar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium