De Standaard

Kroonjuwel­en geroofd in heuse filmstijl

De Zweedse politie heeft een klopjacht geopend op dieven die aan de haal gingen met Zweedse kroonjuwel­en – en ontsnapten in een motorboot.

-

BRUSSEL I Het leek wel een remake van de film Topkapi, maar dan in het Hoge Noorden in plaats van in Istanbul. Twee dieven gingen dinsdag in de historisch­e kathedraal van Strängnäs, op zo’n zestig kilometer van Stockholm, aan de haal met twee kronen en een rijksappel – een gouden bol met een kruisje erop.

De juwelen waren eigendom van de zeventiend­eeeuwse koning Karl IX en koningin Kristina. Ze lagen tentoonges­teld in een gesloten glazen kast die beveiligd was met een alarmsyste­em.

Hoe de dieven juist te werk gingen, is niet duidelijk. De politie heeft geen details gegeven. Normaal konden ze alleen bij de juwelen door het glas te breken – wat dan het alarm zou doen afgaan. Getuigen zagen wel hoe twee mannen de kathedraal uit spurtten en in een wit motorbootj­e sprongen dat klaar lag in een meer vlak bij de kathedraal.

Helikopter­s

Vanaf daar konden ze, in het uitgestrek­te merengebie­d ten westen van Stockholm, zowat alle kanten uit, zei de politie. Maar voorlopig leverde de zoektocht – te water en in de lucht met helikopter­s – nog niets op.

De waarde van de buit is niet te becijferen. De gouden kroon van koning Karl IX, die in 1611 in de kathedraal begraven werd, was bezet met zilver, edelstenen en parels. Ook de kleinere kroon van zijn echtgenote, die stierf in 1625, was gemaakt van massief goud. Maar de juwelen behoren tot het nationale Zweedse erfgoed, en zijn vooral daarom onschatbaa­r. De kans dat dergelijke unieke stukken verkocht kunnen worden, is dan ook zeer klein, zegt de politie.

Het is niet de eerste keer dat dieven aan de haal gaan met een deel van de Zweedse kroonjuwel­en. In 2013 verdwenen al eens een kroon, een scepter en een vergulde houten appel die gebruikt werden bij de begrafenis van koning Johan III in 1592. Ze werden uit de kathedraal van Västeras in MiddenZwed­en geroofd.

Nauwelijks enkele dagen later werd die buit dankzij een anonieme tip al teruggevon­den, in twee vuilniszak­ken langs een autoweg.

Regalia zoals een kroon, scepter en rijksappel, symbolen van de soevereine macht van de koning, werden in Zweden typisch met de vorst begraven. Eeuwen later werden ze opgegraven en tentoonges­teld. (kdr)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium