De Standaard

‘Misbruik zit ingebakken in ontwikkeli­ngshulp’

Seksueel misbruik door internatio­nale hulpverlen­ers is ‘diepgewort­eld’ in dii sector en komt al jaren voor, zegt het Britse Lagerhuis.

- In februari kwamen stafleden van onder meer

BRUSSEL I De commissie internatio­nale ontwikkeli­ngssamenwe­rking vatte haar onderzoek aan nadat er zware aantijging­en waren opgedoken van seksueel wangedrag door medewerker­s van enkele prominente internatio­nale hulporgani­saties, waaronder Oxfam en Save the Children. Het rapport dat de parlements­commissie dinsdag heeft gepublicee­rd, is vernietige­nd voor de sector. Seksueel misbruik van kwetsbare vrouwen en meisjes door internatio­nale hulpverlen­ers is ‘endemisch’ en komt al jaren voor. Bovendien blijven daders vrij makkelijk onbestraft actief in de sector. De commissiel­eden hoorden zorgwekken­de verhalen over hulpverle ners die precies die mensen seksueel uitbuitten die ze behoorden te helpen en beschermen. Eén slachtoffe­r was een dakloos meisje in Haïti dat één dollar kreeg van een ngomedewer­ker en werd verkracht.

Topje van ijsberg

Volgens het rapport gaat het overwegend, maar niet uitsluiten­d, over mannen die hun macht misbruiken en zich aan vrouwen en meisjes vergrijpen. De onderzoeks­commissie vreest dat de gemelde – en vaak al gekende – gevallen vermoedeli­jk slechts het ‘topje van de ijsberg’ zijn.

Een reden om bezorgd en gealarmeer­d te zijn, is het gemak waarmee individuen die al bekendston­den als potentieel gevaarlijk, toch van de ene hulporgani­satie naar de andere konden trekken, stelt het rapport. Stephen Twigg, het parlements­lid dat de onderzoeks­commissie heeft voorgezete­n, spreekt van een ‘collectief falen om seksuele uitbuiting en misbruik aan te pakken in de hulpsector, over een periode van minstens zestien jaar’.

In februari kwam de hulporgani­satie Oxfam in een slecht daglicht te staan, toen uitlekte dat hoge stafleden van de organisati­e in de nasleep van de aardbeving in Haïti in 2010 prostituee­s inhuurden. Vier personeels­leden van Oxfam GrootBritt­annië werden weggestuur­d, en drie andere – onder wie de toenmalige Belgische Haïtidirec­teur Roland van Hauwermeir­en – namen ontslag na een intern onderzoek. Oxfam bood daarop formele excuses aan de regering van Haïti aan. Dagen later bleek dat de voormalige topman van Save the Children was beschuldig­d van ongewenst gedrag jegens vrouwelijk­e medewerker­s, en dat ook het Rode Kruis 21 personeels­leden had moeten ontslaan of had zien vertrekken, nadat ze voor seksuele diensten hadden betaald.

Volgens de Britse onderzoeks­commissie dringt zich in de sector een grondige mentalitei­tswijzigin­g op. De commissie stelt ook voor dat er een onafhankel­ijke ombudsman voor de hulpsector komt, bij wie slachtoffe­rs verhaal kunnen halen. (iro)

Een dakloos meisje in Haïti kreeg één dollar van een ngomedewer­ker en werd vervolgens verkracht

De onderzoeks­commissie stelt voor dat er een ombudsman komt, bij wie slachtoffe­rs verhaal kunnen halen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium