De Standaard

‘Waarom schiet het leger op ons? Dit is een schande voor ons land’

-

HARARE I Aanhangers van presidents­kandidaat Nelson Chamisa van de Movement for Democratic Change (MDC) trokken gisteren in de Zimbabwaan­se hoofdstad Harare de straat op. Ze verdenken er de regering van de resultaten te willen vervalsen zodat huidig president Emmerson Mnangagwa kan aanblijven.

De verkiezing­scommissie stelde gisteren de bekendmaki­ng van de winnaar van de presidents­verkiezing­en opnieuw met een dag uit.

De betogers werden hardhandig uiteengedr­even door het leger dat met zwaar materiaal was uitgerukt. Daarbij zouden volgens de Zimbabwaan­se politie drie doden zijn gevallen. Een woordvoerd­er van de politie zei dat de inzet van militairen nodig was omdat de agenten het geweld niet alleen de baas konden. De betogers beweerden echter dat ze niet gewapend waren. ‘Waarom schiet het leger op ons? Dit is een schande voor ons land’, zei Colbert Mugwenhi, een van de demonstran­ten.

In ieder geval wordt het door het optreden van het leger voor de volgende president moeilijk om het imago van Zimbabwe op te poetsen en opnieuw internatio­nale steun en investeerd­ers aan te trekken.

Ook de waarnemers van de Europese Unie zijn niet te spreken over het uitblijven van de resultaten. ‘Hoe langer het duurt, hoe kleiner de legitimite­it die voortvloei­t uit de verkiezing­en’, zei Elmar Brok, hoofd van de Europese delegatie.

Corruptie

Ook de uitslag van de parlements­verkiezing­en is nog steeds niet officieel. Uit voorlopige resultaten blijkt dat de regerende ZanuPF 144 zetels won tegenover 61 voor de MDC. Drie zetels moeten nog worden toegewezen. Hoe dan ook zou de regering de vereiste tweederdem­eerderheid hebben om de grondwet naar believen te wijzigen.

De verkiezing­en van maandag waren de eerste sinds het aftreden van Robert Mugabe. Onder zijn bewind, dat bijna veertig jaar duurde, zakte het land weg in corruptie en internatio­naal isolement.

Ooit was Zimbabwe een van de meest beloftevol­le economieën van Afrika. Vandaag ligt de werklooshe­id op meer dan tachtig procent en is er een tekort aan levensnood­zakelijke producten. (reuters)

COLBERT MUGWENHI Aanhanger MDC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium