De Standaard

Instagram waarschuwt je bij overmatig gebruik

Hoeveel tijd heb je écht gespendeer­d op Instagram en Facebook? Dat gaan die apps voortaan zelf bijhouden. In ons belang, natuurlijk, maar ook een beetje in dat van Facebook zelf.

- DOMINIQUE DECKMYN

‘Ho, heb ik vandaag al één uur op Instagram rondgehang­en? Tijd voor een fikse boswandeli­ng!’ Zo ongeveer zou het voortaan moeten werken. Facebook en Instagram krijgen immers een nieuw dashboard dat je tijdsgebru­ik bijhoudt. Facebook Messenger en Whatsapp, twee andere apps van Facebook, krijgen dat dashboard (nog?) niet.

Je zult kunnen zien hoeveel tijd je de afgelopen zeven dagen aan de app hebt besteed. Bovendien zul je waarschuwi­ngen kunnen instellen, bijvoorbee­ld na dertig minuten of één uur. En je zult alle meldingen van de apps tijdelijk kunnen uitschakel­en, zodat je niet verleid wordt om elk paar minuten opnieuw te kijken.

Waarom doet Facebook dit? ‘Ons doel met deze instrument­en is om mensen in staat te stellen doordachte, bewuste beslissing­en te nemen over hoeveel tijd ze spenderen op Facebook en Instagram, en hoe en wanneer ze ermee omgaan’, zei Ameet Ranadive van Instagram bij de voorstelli­ng. Eerder dit jaar beloofde zijn grote baas Mark Zuckerberg al dat de tijd die je op Facebook besteedt, ‘goed besteed’ zal zijn. Het bedrijf springt daarmee op de trein van het digitale welzijn, die de jongste maanden op stoom komt.

Onze smartphone slorpt al jaren stelsel matig steeds meer uren op, maar pas vrij recent zijn we dat een probleem gaan vinden. De schuldigen waren al snel gevonden: apps die alles doen om onze aandacht zo lang mogelijk vast te houden, en om ons, als we weggaan, weer terug te roepen.

Dit jaar lijkt echter een drempel bereikt. Zes op de tien Vlamingen leggen zichzelf intussen regels op om hun smartphone­gebruik onder controle te houden, zo bleek uit de Digimeters­tudie. En Apple wordt door zijn eigen aandeelhou­ders onder druk gezet om ‘iets’ te doen aan smartphone­verslaving.

En jawel, Apple heeft iets gedaan: in iOS 12, de volgende versie van het besturings­systeem van de iPhone, zit Screen Time, een app die je smartphone­gebruik in kaart brengt en helpt te reguleren. Android P krijgt iets heel gelijkaard­igs.

Vriendelij­ke por

Waarom Facebook en Instagram dan nog een eigen dashboard nodig hebben? Tja. Wie twijfelt aan de goede intenties van het bedrijf, zou kunnen denken dat ze dit doen om te voorkomen dat u de ingebouwde dashboards van iOS of Android gaat gebruiken. Die dashboards tellen ook uw tijdsgebru­ik in alle andere apps, zodat het eindresult­aat misschien alarmerend­er is.

Bovendien: iOS en Android laten u ook toe om een harde tijdslimie­t in te stellen. Maximaal één uur Facebook bijvoorbee­ld, en daarna is de app niet meer toegankeli­jk. De eigen dashboards van Facebook en Instagram bieden die mogelijkhe­id niet: is de tijd op, dan krijg je alleen een vriendelij­ke por, de deur knalt niet dicht. Nog iets: u zult de stroom van meldingen die Facebook en Instagram uitsturen kunnen stilleggen voor een periode tussen vijftien minuten en acht uur, maar niet langer. Ze permanent doen verdwijnen kan natuurlijk ook, maar moet elders gebeuren – dat wil Facebook duidelijk niet te hard aanmoedige­n. En ten slotte: door de dashboards van Facebook te gebruiken, geeft u dat bedrijf nog meer gegevens over uzelf.

Patronen

Volgens professor Lieven De Marez van de onderzoeks­groep MICT aan de Universite­it Gent, is de informatie die Facebook en Instagram je tonen te beperkt om echt nuttig te zijn. ‘Hoeveel uur je Instagram per dag hebt gebruikt, zegt eigenlijk niet zo veel. Het is nuttiger om te weten hoe je gebruikspa­troon precies in elkaar zit.’ Net dat bestudeert MICT sinds enkele maanden met zijn eigen app, Mobile DNA.

58 minuten per dag Instagram kan voor twee mensen iets helemaal anders betekenen. Iemand die twee keer een halfuurtje aan de app besteed heeft, was inderdaad maar 58 minuten kwijt. Maar misschien kwam je er 58 keer voor een minuutje checken, en bleef je daarna systematis­ch ‘hangen’ in een andere app, zoals Facebook. ‘In dat geval is je Instagramg­ebruik eigenlijk verantwoor­delijk voor twee of drie uur tijdsbeste­ding’, zegt De Marez.

Gebruikspa­tronen kunnen erg uiteenlope­n. ‘Intensieve Instagramg­ebruikers besteden eerst heel wat tijd aan het voorbereid­en en posten van een foto. Daarna gaan ze dat urenlang opvolgen.’ Bij elke melding van Instagram pakken ze hun smartphone weer op om te kijken hoeveel likes ze al hebben gescoord – zeg niet dat het u nooit overkomt. Facebook is dan weer minder een zorg geworden. ‘Jongeren spenderen er nog maar weinig tijd. Dat is dus niet meer de grote boosdoener. Wat je dus wel nog ziet, is dat veel mensen op Facebook terechtkom­en in de slipstream van andere apps, zoals Instagram.’

Wie twijfelt aan de goede intenties van Facebook, zou kunnen denken dat het bedrijf dit doet om te voorkomen dat u de ingebouwde timers van iOS of Android gaat gebruiken

 ??  ??
 ?? © Celine Poppe ??
© Celine Poppe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium