De Standaard

Nooit vertoonde sketches van Monty Python opgedoken

In de British Library zijn ongebruikt­e sketches voor ‘The holy grail’ opgedoken. Ze zaten tussen archiefmat­eriaal dat Monty Pythonlid Michael Palin vorig jaar aan de bibliothee­k schonk.

- ARJEN RIBBENS

Goed nieuws voor Monty Pythonfans. De British Library in Londen is in bezit gekomen van ongebruikt­e scènes en ander materiaal van de legendaris­che Britse comedygroe­p. Het materiaal is afkomstig van Michael Palin (1943), een van de zes leden van de groep. Hij ruimde vorig jaar zijn privéarchi­ef op en deed het cadeau aan de bibliothee­k. Het gaat onder meer om vijftig aantekenin­genboekjes met ideeën en eerste aanzetten voor scènes. Die werpen nieuw licht op Monty Python’s flying circus, de tvserie die van 1969 tot 1974 werd uitgezonde­n, en op de vijf speelfilms die Monty Python tot 1983 maakte.

Tussen het materiaal zitten bijvoorbee­ld scripts van twee ongebruikt­e sketches voor Monty Python and the holy grail, de speelfilm uit 1975 die de legende van Koning Arthurs zoektocht naar de Heilige Graal parodieerd­e.

Een van de gevonden sketches gaat over een ontmoeting van Koning Arthur met de Pink Knight. Het is een variant op een scène die de film wel haalde en waarin de Black Knight Arthur niet wil laten passeren. In de strijd die daarop volgt, blijft de Zwarte Ridder doorvechte­n, ook als Arthur al zijn ledematen heeft afgehakt. In de nu opgedoken Pink Knightsket­ch eist de Roze Ridder een kusje van Arthur voor hij hem wil laten passeren.

Het andere gevonden script, The cowboys sketch, speelt in een saloon in het Wilde Westen en lijkt wat lastiger in te passen in The holy grail. Een uitgedroog­de man strompelt de woestijn uit, wanhopig op zoek naar een biertje. De man achter de toog zegt hem dat ze geen drank meer serveren omdat het een boekhandel is geworden. ‘De laatste boekhandel

 ?? © Michael White production­s/national films trustee company/python pictures 78 ??
© Michael White production­s/national films trustee company/python pictures 78

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium