De Standaard

Twijfeleil­and

- HANS COTTYN

Om de zes uur verandert Lindisfarn­e, het eiland voor de kust van Northumber­land, ten noorden van Newcastle, van gedaante. Het ene moment is het volledig omspoeld door woeste baren, even later is het gewoon te bereiken via de weg. Maanzieke plek, maar wat een wonder.

Het vroegmidde­leeuwse Lindisfarn­eevangelie werd hier rond 800 na Christus geschreven en verlucht als een tuin van Eden. Toen de Vikingen kwamen roven, werd het als eerste op het Britse vasteland in veiligheid gebracht. Door de volhardend­e Keltische monniken die er huisden (hoor in hun namen Cuthbert, Aidan, Eadfrith het ruisen van de zee), kennen we het eiland nu ook als Holy Island. Later kwamen de kunstenaar­s, de excentriek­elingen, de toeristen. Bezoek zeker Lindisfarn­e Castle, ingericht door architect Edwin Lutyens. Roman Polanski nam hier midden de jaren zestig zijn film Culdesac op, over twee gangsters die op het eiland stranden.

Godvruchti­ger lieden trokken er eeuwenlang over land naartoe, een wandeling van bijna 5 kilometer. Voor wie in hun voetstappe­n wil treden, is het pad nu met palen gemarkeerd. Sinds 1954 is er een weg, maar opgepast, gemiddeld één keer per maand moeten mensen hun auto verlaten, verrast door de genadeloos opkomende Noordzee. Als je de kustwacht belt, rekent die de tussenkoms­t flink aan. Je kunt je ook enkele uren in de schande en schaamte van de ‘Fools box’ schuilhoud­en.

Op de Passage du Gois in Frankrijk, de glibberige weg naar het eiland Noirmoutie­r, staan gelijkaard­ige vluchtplek­ken. Alleen is het klimaat daar milder en hebben ze geen dak. De Fools box voor Lindisfarn­e is meer een hutje à la Walden. Wie echt durft, laat zich er stiekem afzetten, voor een sessie mijmeren over de draaiingen en windingen van een mensenleve­n, over het komen en gaan van pijn en liefde.

Getijdenei­landen weten nooit wat ze willen. Geen beter locatie dus om de wispelturi­gheden van de menselijke soort te verzinnebe­elden. Ik landde op Lindisfarn­e vlak nadat ik de laatste aflevering van het tweede seizoen van Cold feet had gezien, die zich daar afspeelt. Cold feet, de zwaarmoedi­glichtvoet­ige tvreeks ging over mijn lief en over mij en over onze vrienden, allemaal even hard getroffen door het burgerdom, allemaal aan het worstelen met de gesloten compromiss­en. Oh wat was het fijn om op Lindisfarn­e te zijn. En treurig.

Maar vergevings­gezind is het eiland wel, merkte de dichter Walter Scott over deze plek op. Tweemaal daags veegt de zee de sporen van de pelgrims uit, hun zonden van de wereld. Alleen de auto is perte totale. Niets komt zonder een prijs.

De bestemming­en uit de rubriek De Omweg van deze en vorige zomer staan verzameld op www.standaard.be/ deomweg

Sinds 1954 is er een weg, maar opgepast, gemiddeld één keer per maand moeten mensen hun auto verlaten, verrast door de genadeloos opkomende Noordzee

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium