De Standaard

Zand in de motor

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld. KORNEEL DELBEKE

Zit er al zand in de Europese groeimotor? Toen de eurozone vorig jaar de hoogste groei in jaren optekende, kleurden ook de prognoses rozig. Maar de hoogconjun­ctuur was van korte duur. Na een tegenvalle­nd eerste kwartaal dit jaar tonen de groeicijfe­rs voor apriljuni geen verbeterin­g. Met 0,3 procent groei was het tweede kwartaal zelfs nog iets zwakker dan het eerste.

De prestaties van de eurozone staan in schril contrast met wat er gebeurt aan de overkant van de grote plas. In het tweede kwartaal kenden de Verenigde Staten hun sterkste groei in vier jaar. Omgerekend op jaarbasis groeide de economie er met 4,1 procent, bijna het dubbele van de eurozone in diezelfde periode.

Na het eerste kwartaal wees de Europese Centrale Bank nog op eenmalige gebeurteni­ssen die op de groei hadden gewogen: stakingen in Duitsland, het koude weer en de griepepide­mie. ‘Maar de zwakkere groei zet zich door in het tweede kwartaal’, zegt Peter Vanden Houte, hoofdecono­om van ING. ‘Al waren er ook nu tijdelijke factoren die roet in het eten hebben gegooid, zoals de grote staking van het openbaar vervoer in Frankrijk.’ Onze zuiderbure­n, die als enigen in de eurozone nu al over gedetaille­erde groeicijfe­rs beschikken, presteerde­n ondermaats (+0,2 procent).

De Europese groeimotor hapert, terwijl de VS hun sterkste groei in vier jaar kennen

Behalve de staking bij de SNCF viel vooral de consumptie tegen, en dat is een structurel­er gegeven. De hogere olieprijs holt de Europese koopkracht uit en ook in april kampte de eurozone nog met de naweeën van een dure euro in vergelijki­ng met de dollar. En, last but not least, ook de sputterend­e wereldhand­el zet een rem op de Europese groei. ‘De handelsoor­log is nu echt begonnen’, zegt Vanden Houte. ‘Zelfs als de effecten nu nog niet voelbaar zijn, wegen de dreiging en de onzekerhei­d al door.’ Door de spanningen tussen de VS, China en Europa is de groei van de wereldhand­el sterk vertraagd en zelfs gestabilis­eerd.

Maar wie ‘handelsoor­log’ zegt, denkt ‘Donald Trump’. Waarom lijkt zijn land er dan minder gevoelig voor? Ten eerste heeft Europa een opener economie dan de VS, zegt Vanden Houte. ‘Vertraging van de handel weegt bij ons meer door.’ Bovendien mogen we ons niet blindstare­n op de sterke groei in de VS, vult Koen De Leus, hoofdecono­om van BNP Paribas Fortis aan. ‘Die is in de eerste plaats het gevolg van Trumps belastingv­erlaging.’

En dat effect is tijdelijk, voorspelle­n De Leus en Vanden Houte. Midden volgend jaar dooft het uit. Dan zal Trumps fiscale stimulus ook de renteverho­gingen door de Amerikaans­e centrale bank niet langer compensere­n. Door die dubbele drempel zal ook de Amerikaans­e economie afremmen. BNP Paribas Fortis voorspelt zelfs dat Europa de VS volgend jaar zal overvleuge­len.

Maar daar moeten we niet om juichen, zegt De Leus. ‘Als de Amerikaans­e motor hapert, laat zich dat ook in Europa voelen.’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium