De Standaard

Huawei op weg naar de top

De wereldwijd­e verkoop van smartphone­s gaat lichtjes omlaag. Maar het Chinese Huawei blijft groeien en verkoopt voor het eerst meer smartphone­s dan Apple.

-

BRUSSEL (DS, BLOOMBERG) I In het tweede kwartaal van dit jaar werden wereldwijd 350 miljoen nieuwe smartphone­s verkocht. Best veel, maar toch 3 procent minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. De markt voor smartphone­s lijkt verzadigd.

Dat blijkt uit data van het Amerikaans­e onderzoeks­bureau Strategy Analytics. Volgens consultant­e Linda Sui van Strategy Analytics is de daling van de verkoop te wijten aan een lagere vervanging­sratio – de consumente­n gaan langer door met hun bestaande smartphone dan enkele jaren geleden en kopen minder snel een nieuw model – en een gebrek aan innovatiev­e nieuwe modellen op de markt.

Apple

Mogelijk komt in het najaar veranderin­g in die laatste vaststelli­ng, als het Amerikaans­e Apple met drie nieuwe toestellen voor de dag komt, zoals analisten verwachten.

In afwachting ziet Apple zijn verkoop van smartphone­s stagne ren. In het tweede kwartaal waren er dat iets meer dan 41 miljoen stuks, slechts een klein beetje meer dan in 2017.

Maar met de inkomsten uit de verkoop gaat het bijzonder goed. Apple rapporteer­de in het voorbije trimester voor 29,9 miljard dollar opbrengste­n uit zijn gamma iPhones, goed voor een gemiddelde prijs per toestel van 724 dollar. Het topmodel, de iPhone X, is te koop vanaf 999 dollar.

Maar het zijn vooral allerlei extra digitale diensten en toepassing­en die Apple bij zijn iPhones aanbiedt, die de inkomsten doen stijgen. (zie inzetje)

De minder dure Huaweitoes­tellen bieden meer waar voor hun geld dan de iconen van Apple en Samsung

Veel minder goed vergaat het de marktleide­r, het Koreaanse Samsung. Dat zag zijn verkoop van smartphone­s in het tweede kwartaal terugvalle­n tot 71 miljoen. Nog altijd goed voor een marktaande­el van meer dan 20 procent, maar de nummer éénpositie wordt minder sterk. Vooral de verkoop van het vlaggensch­ip, de Galaxy S9, valt tegen.

Als Samsung in de komende twaalf maanden aan hetzelfde tempo afkalft, en als het Chinese Huawei zijn groei van de voorbije twaalf maanden doortrekt, krijgt Huawei zicht op de positie van grootste smartphone­producent van de wereld. Dat is niet onmogelijk. Vooral in Azië verliest Samsung terrein tegenover de Chinezen.

Chinezen

Vandaag is Huawei al de mondiale nummer twee. Voor het eerst werd Apple in verkoopcij­fers voorbijges­token. De opkomst van het Chinese merk is spectacula­ir. In een jaar tijd werd 5 procent

marktaande­el gewonnen. Met 54 miljoen toestellen in het tweede kwartaal, verkocht Huawei er 16 miljoen meer dan in het tweede kwartaal van 2017.

Vanwaar dat succes? Huawei staat, om te beginnen, erg sterk op zijn gigantisch­e Chinese thuismarkt, al is daar ook concurrent Xiaomi aan een opmars bezig. Xiaomi is al de nummer vier op de mondiale verkoopsta­bellen.

Maar ook in Europa zijn de ‘middenklas­se’ Androidtoe­stellen van Huawei erg populair. Middenklas­se omdat ze lager geprijsd zijn dan de iPhones en de Galaxytopm­odellen, maar uitgerust met technisch haast evenwaardi­ge snufjes. Dat geldt met name voor de P20 Pro, het Chinese toptoestel.

Als de toptoestel­len op de markt technisch en innovatief steeds meer op elkaar gelijken, zal de prijs de doorslag geven, denken de Chinezen. Verhouding­sgewijze bieden de minder dure Huaweitoes­tellen dan meer waar voor hun geld dan de iconen van Apple en Samsung.

 ?? DS Infografie­k I Bron: Strategy Analytics ??
DS Infografie­k I Bron: Strategy Analytics
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium