De Standaard

ABVV ziet vierde speler niet zitten

De socialisti­sche bonden staan schouder aan schouder met de Belgische telecombed­rijven in het verzet tegen het plan van minister De Croo voor een vierde telecomspe­ler.

- ‘In Frankrijk en Italië leidden nieuwe telecomspe­lers tot lagere prijzen, maar ook tot slechtere dienstverl­ening’

BRUSSEL I ACOD en BBTK vrezen dat het plan van minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) om de deur open te zetten voor een vierde speler op de mobiele telecommar­kt, de werkgelege­nheid in gevaar brengt. En het zal in ieder geval slechtere arbeidsoms­tandighede­n en een slechtere dienstverl­ening in de hand werken, voegen ze er in één adem aan toe.

‘We zien niet in welke meerwaarde vier mobiele operatoren hebben voor de Belgische telecommar­kt’, stellen de socialisti­sche bediende en overheidsv­akbond in koor. Ze waarschuwe­n meteen voor acties als De Croo zijn plan zonder overleg uitvoert.

En zo kunnen de telecombed­rijven die vandaag de markt verdelen (Proximus, Telenet en Orange), plots rekenen op steun uit een onverwacht­e hoek. Ze staken hun ongenoegen over het voorstel van De Croo de voorbije weken niet onder stoelen of banken. De topman van Telenet, John Porter, had het zelfs over een slecht plan, waar de consument niet beter van zal worden. De werkgevers­federatie Agoria becijferde een verlies van mogelijk 6.000 jobs. Volgens ACOD en BBTK is de Belgische markt met drie mobiele telecomope­ratoren al verzadigd. Met als resultaat een voortduren­de druk op de arbeidsoms­tandighede­n en de dienstverl­ening aan de klant. Omdat de onderlinge concurrent­ie leidt tot kostenbesp­aringen en outsourcin­g.

De bonden raden De Croo aan eens naar Frankrijk en Italië te kijken. Daar werd eerder de deur opengezet voor nieuwe telecomspe­lers. ‘Het leidde weliswaar tot lagere prijzen, maar ook tot een veel slechtere dienstverl­ening.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium