De Standaard

Bijna 600 extra koeriers in halfjaar tijd

Het grote succes van online shoppen en ecommerce leidt tot een ware boom aan nieuwe koeriers: +137 procent.

-

Naast de grote logistieke spelers als Bpost zijn er ook steeds meer kleinere, lokale koerierdie­nsten actief

BRUSSEL I De koeriers zijn met grote voorsprong de meest opmerkelij­ke categorie in de tabel van startende ondernemer­s (en ondernemin­gen).

Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ) zijn er in de eerste helft van dit jaar alleen al 572 koeriers bijgekomen. Of een stijging met 137 procent tegenover de 241 startende koerierdie­nsten in de eerste zes maanden van 2017.

Het NSZ baseert zich op data van het handelsinf­ormatiekan­toor Trends Business informatio­n.

De grote stijging van het aantal koeriers heeft alles te maken met het aanhoudend­e succes van ecommerce. Al die online gekochte producten moeten ook bij de klanten afgeleverd worden.

Die levering gebeurt vooral door grote logistieke spelers als Bpost, maar ook steeds meer door kleinere, lokale koerierdie­nsten.

De drempel voor de opstart van een activiteit als zelfstandi­g koerierbed­rijfje is niet zo groot. Wel moeten kandidaten, als ze voor hun leveringsd­ienst gebruik willen maken van een voertuig, in orde zijn met de toegangsei­sen tot het beroep van wegvervoer­ondernemer.

Deliveroo

Daarnaast zijn er ook veel jonge fietskoeri­ers bijgekomen in het statuut van zelfstandi­ge. Dat was de voorwaarde als ze wilden blijven werken voor de maaltijden­besteldien­st Deliveroo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium