De Standaard

Apple is bijna 1.000 miljard waard

-

Dankzij sterke kwartaalci­jfers won het aandeel van technologi­egigant Apple gisteren 4,8 procent aan waarde op de beurs van Wall Street. Na enkele uren handel noteerde de koers op 200,33 dollar. Met ruim 4,84 miljoen aandelen in omloop gaf dat een theoretisc­he bedrijfswa­ardering van 971 miljard dollar.

Als daar nog een beetje winst bijkomt, minder dan 2 procent (tot net boven 203 dollar) per aandeel, zal Apple de kaap van 1.000 miljard dollar aan beurskapit­alisatie ronden.

Dat lijkt perfect haalbaar. De Amerikaans­e beleggers en marktanali­sten geloven dat Apple zijn omzet en winststijg­ing van het voorbije kwartaal (met respec tievelijk 17 en 30 procent) nog kan herhalen of zelfs verbeteren. De koersklim is nog niet voorbij.

Een bedrijf dat 1.000 miljard waard is: dat is zonder meer historisch. In 2007 was het Chinese staatsolie­bedrijf PetroChina weliswaar ook heel even zoveel waard, maar toen ging het niet om vrij verhandelb­are aandelen.

Tweemaal België

De omvang van Apple is astronomis­ch. Ter vergelijki­ng: het bedrijf is meer dan het dubbele waard van het jaarlijkse bruto binnenland­s product van België. Of meer dan alle aandelen op de Brusselse én Amsterdams­e beurs samen, met inbegrip van AB InBev en Shell.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium