De Standaard

Hoeveel krijg ik voor mijn appartemen­t als ik het verkoop op lijfrente?

-

Ik bezit een nieuwbouwa­ppartement ter waarde van 500.000 euro en wil dat op lijfrente verkopen aan twee vrienden. Bij aanvang zou ik graag een relatief groot bedrag ontvangen, de rest in maandelijk­se lijfrentes. Ik ben 60 jaar. Kan dit? D.I.

Dat kan. Het voorschot wordt bij een verkoop op lijfrente het ‘boeket’ genoemd. Het bedrag is overeen te komen met de kopers. Bij een boeket van bijvoorbee­ld 200.000 euro moet de overige 300.000 euro afbetaald worden in maandelijk­se lijfrentes.

‘Het is gebruikeli­jk om de lijfrentes te beperken in de tijd’, zegt Christophe Niclaus van Immo2life. ‘Aangezien u nog maar 60 jaar bent, zou u bijvoorbee­ld een betalingsp­eriode van 20 jaar kunnen voorstelle­n. Overlijdt u vroeger, dan stoppen de rentebetal­ingen bij uw overlijden.’

De maandelijk­se lijfrente wordt berekend op basis van de resterende aankooppri­js (300.000 euro), uw leeftijd (60 jaar) en de maximale periode voor de lijfrenteb­etalingen (20 jaar). Als de kopers de volle eigendom van uw appartemen­t aankopen, ontvangt u iedere maand 1.355 euro. Dat bedrag wordt jaarlijks geïndexeer­d, zodat het doorheen de tijd stelselmat­ig toeneemt. Op basis van de nietgeïnde­xeerde bedragen zal u na 20 jaar 525.200 euro ontvangen hebben (boeket + lijfrentes).

U kunt het vruchtgebr­uik ook voor uzelf houden, zodat u in het appartemen­t kunt blijven wonen. De maandelijk­se lijfrente wordt dan verminderd met de geschatte huurwaarde van uw appartemen­t. Bij een huurwaarde van 1.000 euro per maand (eveneens te indexeren), ontvangt u dan iedere maand een lijfrente van 355 euro. U zult dan in het totaal 285.000 euro ontvangen hebben.

Na 20 jaar vallen de rentebetal­ingen weg en moet u huur betalen aan de kopers als u nog in het appartemen­t wil blijven wonen. (fdc)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium