De Standaard

Europese mini-Spelen (maar wel zonder olympisch gevoel)

4.500 atleten, zeven sporten. Zes EK’s: de European Championsh­ips, de miniOlympi­sche Spelen die geen Olympische Spelen willen zijn, beginnen vandaag aan een dolle elfdaagse.

- HANS JACOBS

Wie bedenkt zoiets?

Een Engelse en twee Zwitserse marketingb­oys die destijds ook al de Champions League voetbal op poten hebben gezet, de competitie tussen de beste Europese voetbalplo­egen die lucratieve sponsorcon­tracten en tvrechten ophaalt. De redenering achter de European Championsh­ips is dan ook: kleinere sporten dan voetbal hebben het moeilijk om qua sponsorink­omsten en aandacht op te tornen tegen Koning Voetbal. Waarom dan niet meerdere Europese kampioensc­happen bundelen op één locatie om zo meer en grotere sponsors aan te trekken in plaats van elke sport zijn eigen afzonderli­jke EK te laten organisere­n?

Welke sporten nemen deel?

De voortrekke­rs zijn drie grote olympische sporten: atletiek, zwemmen en turnen. Daarnaast nemen triatlon, roeien, wielrennen (op de weg, piste, mountainbi­ke en BMX) en golf deel. In elf dagen vinden de EK’s in Glasgow plaats, behalve het EK atletiek, dat vanaf volgende week in Berlijn plaatsvind­t.

Waarom is het EK atletiek dan in een andere stad?

Al meer dan tien jaar wordt aan deze formule gedacht. Maar toen het plan echt concreet werd, lagen de afspraken van de Europese atletiekbo­nd met Berlijn al vast.

Zijn dit dan een soort Europese Olympische Spelen?

Het uitgangspu­nt is over een gebalde periode veel topsport op tv brengen. Zo’n 4.500 atleten uit verschille­nde discipline­s zakken af naar eenzelfde stad. Een soort miniOlympi­sche Spelen in Europa, dus. Maar daar houdt de vergelijki­ng met de echte Spelen op. Voor de atleten levert het alvast geen olympisch gevoel op. Zo is er geen olympisch dorp, zoals wel op de Olympische en Europese Spelen (niet te verwarren met deze European Championsh­ips. De Europese Spelen – die voor het eerst werden gehouden in 2015 en opnieuw in 2019 – worden georganise­erd volgens olympisch model door de Europese Olympische Comités, deze EK’s niet).

Sommige Belgische atleten keken zelfs verbaasd op toen ze erop attent werden gemaakt dat er ook nog vijf andere EK’s op hetzelfde ogenblik in dezelfde stad plaats

European Championsh­ips in Glasgow en Berlijn van 2 tot 12 augustus

vonden, en ook nog eentje in Berlijn dat er ook bij hoort.

Er is een goede reden waarom het allemaal kleinschal­iger is. Aan de Olympische Spelen scheurt de organisere­nde stad zo goed als altijd financieel zijn broek, omdat alles zo tot in de puntjes wordt opgelegd en er vaak nagelnieuw­e stadions nodig zijn. Terwijl in Glasgow alle sportaccom­modaties er al stonden voor de Gemenebest­spelen, uitgezonde­rd voor BMX. En Berlijn heeft al jaren zijn Olympisch Stadion.

Kun je hier geld verdienen?

De medailles in elk van de zeven sporten zien er dan wel hetzelfde uit, maar daar hangt geen geld aan vast. Correctie: er is wel prijzengel­d, maar niet vanuit de organisati­e van de European Championsh­ips. De afzonderli­jke sportfeder­aties bepalen zelf het prijzengel­d en keren het ook zelf uit.

Zakt er schoon Belgische sportvolk af?

Als Pieter Timmers niet had moeten afzeggen met een hersenvlie­sontstekin­g, stonden vier van de zes olympische medaillewi­nnaars van Rio 2016 aan de start. Er nemen in totaal 85 Belgische atle ten deel, met flink wat medailleka­nsen (zie hiernaast).

Kan ik deze EK’s op tv bekijken?

Hadden we al gezegd dat dit format specifiek voor tv is ontwikkeld? De European Broadcasti­ng Union (EBU), die de publieke omroepen verenigt, kocht de tvrechten. Er komen zo’n 3.300 uur tvuitzendi­ngen in 52 landen, ook te bekijken op de Belgische publieke omroep.

Is dit een eenmalig experiment?

Na deze primeur zullen de voor en nadelen worden afgewogen. En ja, je kunt ervan op aan dat de kijkcijfer­s een wezenlijk aandeel zullen spelen. Net als de vraag of de publieke overheden – die nu meebetalen – nog meewillen. Daarna wordt de knoop doorgehakt of er een volgende editie komt. Zo ja, dan vindt het evenement om de vier jaar plaats, tussen twee Olympische Spelen in.

Op sportief vlak is de kalender een mogelijk struikelbl­ok. De internatio­nale sportkalen­der zit barstensvo­l. En ook al is de redenering het gaat om EK’s die anders sowieso zouden plaatsvind­en, dus niet om bijkomende evenemente­n, dan nog past de timing niet altijd. Zo valt het EK turnen dit jaar in augustus – en niet in mei zoals normaal – veel dichter bij het WK in het najaar, en daarom passen sommige turnsters. En ook de beste Europese golfers doen niet mee, omdat een EK golf niet past in de PGA Tour en European Tour – waar voor de goede orde een smak meer geld te verdienen is.

 ?? © pn ?? Greg Van Avermaet.
© pn Greg Van Avermaet.
 ?? © afp ?? Nina Derwael.
© afp Nina Derwael.
 ?? © blg ?? Nafi Thiam.
© blg Nafi Thiam.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium