De Standaard

Asielen Brussel moeten dieren laten inslapen

De dierenasie­len in Brussel zitten vol. Vooral honden en katten worden zoals elke zomer massaal binnengebr­acht. Vorig jaar moest een kwart van het aantal opgevangen katten een spuitje krijgen. Al wordt dat niet meteen gelinkt aan de overbevolk­ing.

- VAN ONZE MEDEWERKER ROBIN DE BECKER

BRUSSEL I De Brusselaar laat tijdens deze zomermaand­en de trouwe viervoeter te vaak achter bij het asiel. Dat blijkt opnieuw uit cijfers van staatssecr­etaris voor Dierenwelz­ijn, Bianca Debaets (CD&V).

In het Brussels Parlement kreeg ze de vraag of het aantal gevallen van euthanasie afhing van het plaatsgebr­ek in de Brusselse dierenasie­len. Dat blijkt niet het geval.

Acht van de tien asielen gaven daarover cijfers door aan Leefmilieu Brussel en daaruit blijkt dat plaatsgebr­ek nooit de reden was om over te gaan tot euthanasie..

Toch ligt het aantal gevallen van euthanasie redelijk hoog. In 2017 werden er van de 4.064 opgevangen katten en kittens liefst 1.072 geëuthanas­eerd. Dat komt neer op 26 procent. Bij honden en puppy's lag dat aantal op 19 procent.

‘Maar wij voeren enkel euthanasie uit indien het dier te jong bij ons aankomt en niet kan gevoed worden of indien ze echt ziek zijn’, klinkt het bij Help Animals, één van de asielen.

Daar is het opnieuw alle hens aan dek. ‘Zoals altijd in de zomermaand­en. Maar we proberen de dieren zo goed mogelijk te verzorgen en te vaccineren in de hoop ze een nieuw leven te kunnen schenken, via adoptie.’

Sinds dit jaar is de sterilisat­ie van katten ook verplicht in het Brussel Hoofdstede­lijk Gewest. Asielen kunnen daarvoor een subsidie aanvragen.

Niet bij kweker

Op termijn moet dit een verminderi­ng van de kattenpopu­latie tot stand brengen, waardoor er dus minder katten in de asielen terechtkom­en. ‘Want die kunnen de vraag echt niet meer aan’, zegt Bianca Debaets.

Het gewest lanceert dit najaar een campagne om adoptie aan te moedigen. ‘Er zijn zoveel dieren die wachten op een nieuw baasje. We willen de mensen ook aansporen om geen dieren bij een kweker te kopen, maar beroep te doen op een asiel.

Tot slot willen we duidelijk maken dat de keuze voor een huisdier een engagement is voor de lange termijn.’

‘De asielen kunnen de vraag niet meer aan. Er zijn al te veel dieren die wachten op een nieuw baasje’ BIANCA DEBAETS Staatssecr­etaris Dierenwelz­ijn

 ?? © rdb ?? Katmobiel Oscar hield halt op het Muntplein om mensen aan te zetten hun huisdieren te steriliser­en.
© rdb Katmobiel Oscar hield halt op het Muntplein om mensen aan te zetten hun huisdieren te steriliser­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium