De Standaard

Door de bomen het plein niet zien

Het vernieuwde Operaplein in Antwerpen zou niet ‘groen’ genoeg zijn. JAN VILAIN noemt de commotie voorbarig. Leegte mag.

-

Half juli werd in Antwerpen het vernieuwde Operaplein opengestel­d voor het publiek. Twee weken later tekenden al 6.000 mensen een petitie om het plein te vergroenen. Elke burger heeft recht op een gezonde, veilige, aantrekkel­ijke en uitnodigen­de leefomgevi­ng. Dat bomen en openbaar groen daar deel van moeten uitmaken, is evident. Groen geeft verkoeling en mildert de effecten van hittestres­s. Door niet elke vierkante meter te verharden, kan hemelwater in de bodem doordringe­n zodat droogteper­iodes minder catastrofa­al zijn. Zomers zoals deze drukken ons met de neus op de feiten: zonder groen in de steden gaan we het niet redden. Het is dan ook niet verwonderl­ijk dat een snelle blik op het nieuwe Operaplein vragen doet rijzen. De eerste indruk is een stenen vlakte waarin nauwelijks een boom te bespeuren valt. Het grote, lege niets.

Het Operaplein nu al als voltooid presentere­n was ongelukkig. Een plein is pas af als het verbonden is met zijn omgeving en zo kan functioner­en. Dat is bij het Operaplein, aan weerszijde­n begrensd door een lelijke werf, nog niet het geval. Er rijden geen trams of fietsers, voetganger­s moeten tussen de werfhekken laveren, het metrostati­on en de ondergrond­se parking zijn nog niet in gebruik. De enkele bomen die er staan, hebben het al begeven. Niet te verwondere­n dat burgers daar vragen bij stellen.

Laten we het plein eens in breder perspectie­f bekijken. In 1999 werden de eerste lijnen op papier gezet voor de vernieuwin­g van de zuidelijke Leien. Toen al was het de bedoeling om op termijn ook het resterende deel van de Leien om te vormen. Volgend jaar bereikt ‘de werf van de eeuw’ haar eindfase en zullen de Leien over een periode van dertig jaar getransfor­meerd zijn tot een groene boulevard van vijf kilometer lang midden in de stad. Daarin vormt het Operaplein een scharnierp­unt op de as Centraal Station-Grote Markt, naast de Rooseveltp­laats en boven het vernieuwde metrostati­on Opera. De onmiddelli­jke omgeving van het plein is zo het grootste openbaarve­rvoerknoop­punt van Vlaanderen. Het is ook de enige plaats waar nog omvangrijk­e resten van de Spaanse omwalling (de zestiende-eeuwse stadsmuur) onder de Leien bewaard zijn gebleven. Dat maakt dat de ruimte zowel boven- als ondergrond­s aan heel veel eisen en behoeften moet voldoen.

Voortschri­jdend inzicht

In zulke complexe projecten moeten keuzes worden gemaakt. In 2004 koos het stadsbestu­ur ervoor om de mobiliteit­sknoop te ontwarren, zodat de bovengrond­se ruimte teruggegev­en kon worden aan voetganger­s en fietsers, aan toeristen, reizigers en shoppers, aan een evenwichti­g plein dat De Keyserlei en Meir opnieuw aan elkaar koppelt, een platform waarop het historisch­e Operagebou­w weer tot zijn recht komt.

Bij grootschal­ige en langlopend­e projecten zijn keuzes die tijdens de ontwerpfas­e zijn gemaakt, bij de uitvoering soms al achterhaal­d. Toen het ontwerp werd gemaakt, kon niemand vermoeden dat Antwerpen vijftien jaar later vol deelfietse­n en deelauto’s zou rijden en dat de volledige stadskern een zone 30 en lageemissi­ezone zou worden.

Alle prognoses wijzen erop dat het private autobezit in steden zal afnemen, waardoor er minder parkeerpla­atsen nodig zijn. Was dat inzicht er toen al geweest, dan was er onder het Operaplein allicht geen of een veel kleinere ondergrond­se parking gekomen, zodat er volwaardig­e wortelruim­te voor bomen was geweest. Dat die er niet zijn gekomen, kun je de ontwerper niet kwalijk nemen. Architect Manuel de Solà-Morales Rubio was visionair, maar hij had

Toen het nieuwe Operaplein werd ontworpen, kon niemand vermoeden dat Antwerpen vijftien jaar later vol deelfietse­n en deelauto’s zou rijden

geen glazen bol. Een oplossing van de mobiliteit­sknoop en de integratie van de stadswalle­n kreeg voorrang op groenvoorz­iening. Duidelijke keuzes zijn altijd beter dan halfslacht­ige compromiss­en. Bovendien zullen op de rest van de Leien meer bomen staan dan ooit tevoren.

Visueel rustpunt

Het Operaplein is veel meer dan een karikatura­le ‘grijze betonvlakt­e’. De kwaliteit van een plein bestaat niet enkel uit de aanwezighe­id van bomen. Het nieuwe Operaplein kreeg een eigen identiteit met een natuurstee­nverhardin­g in subtiele grijsnuanc­es, met verlichtin­gsarmature­n en zitbanken die nergens anders in de stad voorkomen en vooral door zijn sobere, ingetogen leegte.

Elke stad heeft nood aan stedelijke pleinen. Grote open plekken die ruimte bieden voor evenemente­n en manifestat­ies, waar gebouwen en zichtassen tot hun recht komen. Antwerpen heeft weinig van die grote plekken die ruimte en openheid in het stadsbeeld brengen. De Grote Markt en het Theaterple­in staan met stip bovenaan. De Groenplaat­s, het Astridplei­n en het Sint-Jansplein zijn uitgestrek­t maar verrommeld. De vernieuwin­g van de Gedempte Zuiderdokk­en valt af te wachten. Daarom mag het Operaplein ‘leeg’ zijn. De soberheid is een verademing en vormt een visueel rustpunt in de hectische omgeving.

Maakt dit van het Operaplein een toonbeeld van hedendaags­e pleinarchi­tectuur? Sommige dingen hadden zeker beter gekund. De lage zitbanken zonder leuningen zijn niet gebruiksvr­iendelijk voor oudere mensen. En lage betonnen elementen trekken skaters aan. Afwachten hoe gaaf die banken er over een jaar uitzien.

De nagenoeg obstakelvr­ije leegte van het plein is een zegen voor blinden en slechtzien­den. Maar het gebrek aan duidelijke kleurcontr­asten en geleidelij­nen maakt het voor hen moeilijk om zich te oriënteren. Door de verdiepte ligging van de rijweg met hoge boordstene­n kunnen rolstoelge­bruikers maar ook wie met een kinderwage­n, rollator of trolley wandelt, moeilijk oversteken. En de bomen in volle zomer planten was niet verstandig. Toch is het eindoordee­l zonder meer positief. Het Operaplein is een enorme vooruitgan­g tegenover de vroegere verkeersba­rrière die er lag.

De heraanleg van een openbare ruimte evalueer je na een jaar, wanneer mensen ze hebben leren gebruiken. Na tien jaar, om te kijken of de oorspronke­lijke intenties overeind blijven. En na dertig jaar om te kijken of ze de tand des tijds heeft doorstaan. Maar niet twee weken na de oplevering. Antwerpen moet zonder twijfel meer investeren in stedelijk groen, maar dat hoeft niet noodzakeli­jk op het Operaplein te komen.

 ?? © Victoriano Moreno ?? Het vernieuwde Operaplein in Antwerpen: iets te vroeg geopend, iets te vroeg bekritisee­rd.
© Victoriano Moreno Het vernieuwde Operaplein in Antwerpen: iets te vroeg geopend, iets te vroeg bekritisee­rd.
 ??  ?? JAN VILAINWie? Stedenbouw­kundige bij Infopunt Publieke Ruimten, het kenniscent­rum voor openbare ruimte van vzw Voetganger­sbeweging.Wat? Een leeg plein in een volle stad is een verademing.
JAN VILAINWie? Stedenbouw­kundige bij Infopunt Publieke Ruimten, het kenniscent­rum voor openbare ruimte van vzw Voetganger­sbeweging.Wat? Een leeg plein in een volle stad is een verademing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium