De Standaard

Laat maar waaien, die frisse wind over vergeten Brusselse pleintjes

-

Tactile river,

Nogal wat toppolitic­i zullen zich een aap geschrokke­n zijn bij het redactione­el commentaar van deze krant na het weekend (DS 30 juli). In drie, vier ijskoude zinnen toont dat hoezeer hun bewegingsr­uimte gekrompen is. Vooral in het begrotings­beleid heeft de Europese druk de bandbreedt­e van hun mogelijkhe­den beknot. ‘Daarom’, luidt het, ‘verschilt het beleid onder Elio Di Rupo niet dag en nacht van dat onder Charles Michel.’

Het commentaar verwoordt wat vele burgers steeds vaker denken: dat we nog wel van regering kunnen veranderen, maar niet meer van beleid. Je zult maar aan het hoofd staan van een ploeg die in 2019 op de electorale weegschaal zal liggen.

Triomfkret­en

Tussen 1958 en vandaag, mijn jaren als politieke waarnemer, heb ik 34 Belgische regeringen aan het werk gezien. Sommige studeerden af met onderschei­ding. Sterke voorbeelde­n zijn de equipes onder leiding van Gaston Eyskens (een halve eeuw geleden), enkele van de acht regeringen met Wilfried Martens aan het stuur ( jaren 80) en de twee bewindsplo­egen (1992-1999) met Jean-Luc Dehaene als kapitein.

Er waren uiteraard ook regeringen die met glans gebuisd zijn. De passage van de socialist Edmond Leburton als premier (1972-1973) scoort het laagst. Maar ook de kabinetten van Leo Tindemans in de jaren 70 en de korte pirouette van Mark Eyskens in 1981 staan te boek als voorbeelde­n van malgoverno. (Dat in beide categorieë­n bijna uitsluiten­d namen van christende­mocraten vallen, moet niet verwondere­n. Van de 34 regeringen hebben zij er 27 geleid.)

Waar in dit lijstje hoort Michel I thuis? Het nieuwste zomerakkoo­rd van deze coalitie is vorige week aangegrepe­n om daar meteen uitspraak over te doen. Niet geslaagd, is het oordeel. Dat is te vroeg. Toch is er voor mij één kenmerk dat dit team nu al hors concours plaatst. Nooit, in al die jaren, heb ik een regering gezien die de afstand tussen de werkelijkh­eid van haar prestaties en de zelfverhee­rlijking zo immens groot heeft gemaakt. ‘De beste ploeg van de laatste vijfentwin­tig jaar’ is niet de enige, maar wel de strafste triomfkree­t van eigen makelij. Als er iets ‘historisch’ is aan deze regering, dan is het juist dat.

Communicat­iediensten

Toch blijft het publiek applaus uit, nu heeft bezorgd. In deze coalitie heerst een onvoorwaar­delijk vertrouwen in de communicat­iespeciali­sten die hen omringen. En die zijn met velen, nu er bij de partijen meer geld, mankracht en energie naar de communicat­ie gaat dan naar studie en onderzoek. Het zijn deze fluisteraa­rs die hun werkgevers ervan overtuigd hebben dat zelfbewier­oking altijd loont. Helaas leidt dat tot zelfbedrog. De golf van heftige kritiek op het zomerakkoo­rd toont het.

En, wie weet, misschien bewijzen volgend jaar ook de kiezers dat zij niet zo dom zijn als wat de goednieuws­herauten denken. Dan sterft alweer een zo graag gekoesterd­e illusie. LUC HUYSE

Emeritus hoogleraar sociologie. Zijn publicatie­s zijn te lezen op www.luchuyse.be.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium