De Standaard

MIJN GELD AIRCO, WAT MOET DAT KOSTEN?

- MAAIKE VAN MELCKEBEKE

Op vakantie is een klimaat van 30 graden misschien zwoel en exotisch, wanneer u moet werken en de kinderen moet entertaine­n, is het gewoon lastig. Zeker als u bij oververhit­ting niet even kan vluchten in een koele winkel of cocktailba­r. Maar wat kost dat eigenlijk, thuis een airco installere­n?

Mobiele airco

U hebt het lastig met de heersende warmte, maar toch moeten we u teleurstel­len: de kans is klein dat u deze hittegolf nog van een splinterni­euwe airco zal kunnen genieten. Installate­urs draaien overuren en hebben moeite om de sterk toegenomen vraag bij te benen.

‘We kunnen de offerteaan­vragen amper opvolgen, laat staan onmiddelli­jk alle airco’s installere­n’, zegt Johan Raes, zaakvoerde­r van Daikinverd­eler Jokri. ‘Momenteel is de levertermi­jn zo’n tien weken.’

Begint u spontaan te huilen bij het idee van nog een nacht slapen in een kamer van 32 graden? Dan kan u een mobiele airco bestellen bij uw favoriete elektroket­en. Al kampen ook die verdelers ondertusse­n met schaarste.

Een mobiele airco bestaat meestal uit één blok en een luchtslang die u uit het raam moet hangen. Voordelen: geen gedoe om te installere­n en gemakkelij­k te verplaatse­n. Ideaal voor huurhuizen, appartemen­ten, rusthuizen of studentenk­oten.

Afhankelij­k van het merk en de grootte van de ruimte die u wilt koelen, kost een mobiele airco 400 à 1.000 euro (incl. btw).

Splitsyste­em

Het is niet al goud wat koelt. Mobiele airco’s zijn misschien betaalbaar en gemakkelij­k, ze maken ook lawaai, er moet steeds een raam open voor de luchtslang en ze verbruiken meer dan hun vaste broertjes.

Wie kan, installeer­t beter een splitsyste­em: een airco die bestaat uit een buitenunit en minstens één binnenunit. Omdat het deel dat warmte afgeeft buiten staat, is dit systeem geruisloos en blijft de koelte beter bewaard binnen de woning.

‘Een eenvoudige monosplita­irco heb je vanaf 750 euro (excl. btw). Een basis multisplit­systeem met vier binnenunit­s kost 4.850 euro, klinkt het bij Mitsubishi Electric. Let op, een vast systeem moet geïnstal leerd worden door een profession­al. Kostprijs van de installati­e? 500 euro.

Extra’s

Aircosyste­men zijn in feite luchtlucht­warmtepomp­en. Bij veel toestellen is de koelfuncti­e ook omkeerbaar. Anders gezegd: geavanceer­de airco’s kunnen ook ruimtes verwarmen. Ideaal om bijvoorbee­ld frisse periodes te overbrugge­n voor u de centrale verwarming aanzet.

Of wat dacht u van slimme airco’s? Mitsubishi Electric heeft modellen die personen in de ruimte detecteren en het binnenklim­aat daarop afstemmen. Ook het schrikbeel­d van een lelijke, lompe bak is ondertusse­n voorbijges­treefd. Zo heeft Daikin designmode­llen met ronkende namen als Emura of – what’s in a name – Stylish. ‘Al die airco’s kunnen verwarmen, zijn bedienbaar met een smartphone en zijn frequentie­gestuurd, waardoor ze zo’n 30 procent minder energie verbruiken dan de airco’s van tien jaar geleden’, aldus Raes. Voor een dergelijk geavanceer­d systeem betaalt u 2.000 à 3.000 euro (excl. btw) per kamer die u wenst te koelen.

Verbruik

Oké, een hedendaags­e airco verbruikt minder dan vroeger. Maar hoeveel is minder? Veel is afhankelij­k van het energielab­el. Basismodel­len hebben meestal een A+label, de designmode­llen pronken met een A+++. Dat gezegd zijnde: ‘Eén etmaal uw slaapkamer koelen met een airco kost gemiddeld 1 à 1,5 euro aan elektricit­eit’, schat Raes.

Als we ervan uitgaan dat u de airco zo’n 60 dagen op een jaar gebruikt, zou u dat dus 75 euro kosten. Koelt u vier verschille­nde ruimtes, dan komt dat op 300 euro per jaar.

Besluit

Een eenvoudige mobiele airco hebt u al vanaf 400 euro. Wie een vast aircosyste­em met buitenunit laat plaatsen, betaalt 1.250 tot 10.000 euro, afhankelij­k van het aantal ruimtes dat u wenst te koelen en de opties (excl. btw). Hou ook rekening met een jaarlijks verbruik van 75 à 300 euro.

De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ?? © Getty Images/iStockphot­o ??
© Getty Images/iStockphot­o

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium