De Standaard

Vlooybergt­oren dan toch niet hoger

- VAN ONZE MEDEWERKER FERNAND GOYENS

De burgemeest­er van Tielt-Winge was strijdvaar­dig toen vijf vandalen op 30 juni de Vlooyberto­ren in brand hadden gestoken: de gerestaure­erde toren zou anderhalve meter hoger worden dan hij was. Dat moest een statement zijn tegen terroristi­sch geweld. Maar het schepencol­lege is daar nu op teruggekom­en, omdat dat te lang zou duren en te veel geld kost. Tegen eind oktober moeten de bezoekers opnieuw op het uitzichtpl­atform kunnen.

Op 24 juli stelde de gemeente een ontwerper aan om de restaurati­e mogelijk te maken. Meteen werd ook gedacht aan de verhoging van de toren met ongeveer anderhalve meter. Maar van dat laatste komt dus niets in huis. De verzekerin­g van de toren dekt de restaurati­ekosten wel, maar niet die van een uitbreidin­g waar een aantal leden van het schepencol­lege en zeker burgemeest­er Rudi Beeken (Open VLD) al zo lang op aanstuurde.

‘Een verhoging van de toren zou een aantal administra­tieve verplichti­ngen met zich brengen. Zo zou er een nieuw openbaar onderzoek moeten gebeuren en zou er een nieuwe bouwaanvra­ag moeten ingediend worden. En, vooral, dan moet er geld gevonden worden. Daarom dachten we een tijdje aan een systeem van crowdfundi­ng waarbij de cast van Callboys (die de toren met hun televisies­erie eeuwige roem bezorgden, nvdr.), hun steentje konden bijdragen. Maar door hun drukke opnamesche­ma zou dat nog enkele maanden kunnen duren.’

Zelfde ontwerper

‘Het leek voor de hand te liggen dat we met dezelfde ontwerper als die van de toren in zee zouden gaan. De opdracht ging naar ‘Close To Bone’ uit Aarschot voor een bedrag van 15.268 euro. Mogelijk wordt het herstel uitgevoerd door Tri Manta NV die ook de originele toren bouwde’, zegt schepen Agnes Vande Gaer (Open VLD).

Ramptoeris­ten

Na de brandstich­ting trok de site van de Vlooybergt­oren opvallend meer bezoekers, zodat er op een bepaald moment sprake was van ‘ramptoeris­ten’. De herstellin­gswerken starten zo snel mogelijk. Eind oktober hoopt de gemeente en de toeristisc­he dienst de Vlooybergt­oren opnieuw open te stellen voor het publiek.

 ?? © fg ?? Trekpleist­er voor ramptoeris­ten.
© fg Trekpleist­er voor ramptoeris­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium