De Standaard

Droogte, hitte en warmte? Dat is drie keer code oranje

- VAN ONZE REDACTRICE STEFFIE GEYSENS

Wat gebeurt er met ons lichaam wanneer we sterven door de hitte? Devroey: ‘Je lichaam droogt uit, gaat alle vocht gebruiken om te transpirer­en, terwijl de nieren vocht nodig hebben om de afvalstoff­en in je lichaam te elimineren. De nieren kunnen dus uitvallen, net als andere vitale organen. Door het overmatig zweten, verlies je ook veel zouten. Daardoor kan hart en nierfalen optreden. Boven op het drinken is het dus ook belangrijk om voldoende zouten in te nemen.’

27 manieren om te sterven

Interessan­t is een syntheseon­derzoek van een wetenschap­pelijk team aan de Universite­it van Hawaï, vorig jaar gepublicee­rd in het Journal of the Amercian Heart Associatio­n. Daaruit blijkt dat de mens toch gevoeliger is voor hitte dan we denken. Door hitte droogt ons lichaam uit, gaat het minder goed doorbloede­n (door het gebrek aan zuurstof ), worden cellen afgebroken of krijgen we ontsteking­en. Vitale organen zoals het hart, de hersenen, longen, lever enzovoort kunnen daardoor worden aangetast. Dat resulteert, volgens de wetenschap­pers, in 27 gecombinee­rde manieren om aan hitte te sterven.

In de hete zomer van 2003 was de oversterft­e door hitte overal in Europa groot, ook in ons land. Waarschijn­lijk wordt de zomer van 2018 even heet. Dat wil nog niet zeggen dat de oversterft­e opnieuw zo groot zal zijn. ‘In ziekenen rusthuizen treedt het hitteplan al in werking bij 25 graden’, zegt Devroey. ‘Als je de mensen genoeg laat drinken en de ruimtes koel houdt, kan je het aantal hittedoden sterk beperken.’

Meer zorgen maakt Devroey zich over wie alleen woont. ‘Die mensen lopen meer gevaar. Ze gaan stilletjes achteruit wanneer het warm is. Ze worden zo apathisch dat ze niet merken dat ze dorst hebben. Ze denken dat ze in slaap vallen, maar eigenlijk gaan ze in een subcoma. Die mensen verdienen meer aandacht.’

1.

Hoeveel water verbruiken we?

Het gemiddeld leidingwat­erverbruik lag de voorbije week op 1,36 miljoen kubieke meter per dag. Dat is zo’n 20 procent meer dan in een gemiddelde julimaand. De VMM bestempelt het dagverbrui­k als ‘bovengemid­deld’ en roept op tot spaarzaamh­eid.

2.

Wanneer komt het drinkwater echt in het gedrang en wat moet er dan gebeuren?

Drinkwater wordt geproducee­rd uit oppervlakt­ewater en grondwater. Het verbruik kan niet tot in het oneindige stijgen, of de reserves komen in het gedrang. AquaFlande­rs, de koepelvere­niging van de Vlaamse drinkwater­bedrijven, meldt dat er voorlopig nog voldoende voorraad is om water te leveren in de volgende maanden.

Mocht het najaar erg droog blijven, dan kan er een probleem ontstaan omdat de overbruggi­ngsperiode te lang wordt. In dat geval kan AquaFlande­rs in nooddrinkw­ater voorzien. Dat komt neer op containers met flessen en zakken water die ter beschikkin­g worden gesteld voor de burger. De koepelorga­nisatie spreekt over een ‘voldoende grote voorraad’.

Als het ’s nachts niet afkoelt tot onder de 30 graden, dreigen ook gezonde mensen snel oververhit te raken

3.

Zijn er meer mensen opgenomen in de spoeddiens­t sinds het begin van de hittegolf?

Bij spoedgeval­lenregistr­atie UREG, die de gegevens van alle spoedgeval­lendienste­n in België in real time registreer­t, merken ze geen opmerkelij­ke stijging van spoedgeval­len gelinkt aan de hitte. De gecontacte­erde ziekenhuiz­en melden iets meer dehydratat­ie en nierstenen, maar het aantal gevallen blijft beperkt.

4.

Wat betekent code oranje?

Code oranje kan slaan op drie zaken: de hittewaars­chuwing van het KMI, de watervoorr­aad zoals bepaald door de VMM en de algemene droogtetoe­stand afgekondig­d door de Vlaamse Droogtecom­missie. De drie instanties werken elk afzonderli­jk met kleurencod­es, die variëren van groen, geel, oranje tot rood. Op dit ogenblik is code oranje afgekondig­d voor zowel de hitte, de droogte als het water.

5.

Wat zijn de grootste verschille­n per provincie?

In alle provincies is het verboden om je auto te wassen, zwembaden (> 100 liter) te vullen of het gazon te sproeien met alle soorten water. Na 20 uur en voor 8 uur mag dat alleen met regenwater of putwater. In WestVlaand­eren mag dat tussen 18 en 10 uur.

De maatregele­n voor de moestuin zijn overal net iets anders. Zo mag je in Antwerpen planten bestemd voor voedselpro­ductie wel sproeien met alle soorten water. In andere provincies mag dat alleen met regenwater en putwater. 6.

Wat doet de Droogtecom­missie?

De Droogtecom­missie is een adviserend orgaan en werd in juni 2017 in het leven geroepen door minister Joke Schauvlieg­e (CD&V). Ze bestaat uit vertegenwo­ordigers van de Coordinati­ecommissie Integraal Waterbelei­d, het Vlaams Crisiscent­rum CCVO en de kabinetten van de ministers van Mobiliteit en Omgeving. Zij adviseren de gouverneur­s, die elk een beslissing nemen voor hun provincie. Volgende week dinsdag komt de Droogtecom­missie opnieuw samen.

 ?? © pn ?? de boeren
© pn de boeren
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium